Oroszország állhatott a Bundestag meghackelése mögött

-


A német biztonsági szervek meggyőződése szerint az orosz kormány megbízásából intéztek tavaly heteken át hackertámadásokat a Bundestag belső adathálózata ellen - írta szombaton a Der Spiegel.

A kibertámadás "egyértelműen egy orosz katonai hírszerző szolgálatnak tulajdonítható" - mondta a lapnak egy magas rangú biztonsági vezető. Tavaly több hasonló jellegű támadás ért német fegyvergyártó vállalatokat és más NATO-tagállamokat is.

A lap szerint a német szövetségi ügyészség január 15-én kémkedés gyanújával hivatalos vizsgálatot indított az ügyben.

A német törvényhozás alsóházának belső számítógép-hálózatát ért informatikai támadás tavaly májusban vált ismertté. A hackerek a Bundestag 14 szerveréhez fértek hozzá, köztük a központihoz, ezen belül a német parlament összes bejövő üzenetéhez. Hogy pontosan milyen információkat sikerült megszerezniük, az egyelőre nem ismert.

A szakértők a lap szerint kezdettől gyanították, hogy az orosz titkosszolgálatok egyike állhat a támadás hátterében.

A két ország kapcsolatát az elmúlt két évben súlyosan megtépázta az ukrán válság miatti szembenállás, és a héten újabb ütésváltás zajlott le a német és az orosz diplomácia között, miután Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az illegális bevándorlók által elkövetett erőszakcselekményt sejtetett egy Berlinben élő orosz származású német lány rövid ideig tartó eltűnésekor, és a német kormányt tette felelőssé a történtekért.