Oroszok gyakorlatoztak a rendőrgyilkos nyilasnál

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-

Az orosz titkosszolgálatok örömmel keresik a szélsőjobboldali csoportok társaságát.


Az orosz katonai hírszerzés, a GRU (Glavnoje Razvedivatyelnoje Upravlenyije) emberei kapcsolatban álltak a Magyar Nemzeti Arcvonallal (MNA) – írja az Index. A lap arról is ír, hogy korábban orosz diplomaták is részt vettek a hungaristák airsoftos gyakorlatozásaiban.

Győrkös Istvánnál, az MNA vezetőjénél tartottak szerda reggel házkutatást, amikor a nyomozók megjelentek, a 76 éves férfi tüzet nyitott rájuk, egy 46 éves rendőrt pedig fejbe lőtt.

Az Index szerit a GRU ügynökei előszeretettel látogattak szélsőséges csoportok eseményeire, ahol a tagokat az oroszok közvetett módon befolyásolni akarták. Az ilyen típusú embereket a legkönnyebben lehet rávenni erőszakos cselekményekre.

Az MNA gyakorlatai során általában airsoftoztak (apró műanyag lövedékeket lőttek ki), ezeken az oroszok is megjelentek, ezek a gyakorlatok teljesen legálisak. Az airsoft fegyverek Magyarországon is széles választékban kaphatók, de a kereskedelmük engedélyhez kötött, és az egyes típusokat csak hatósági bevizsgálást követően lehet forgalomba hozni.

Az MNA-hoz köthető többek között a Hídfő.net és a Jövőnk.info is, amelyek a szélsőjobboldali oldalakhoz hasonlóan orosz dezinformációkat terjesztenek, például migrációs álhíreket. Egyik forrásuk a Russia Today orosz állami propagandaadó is. A Hídfő akkor lett országosan ismert, amikor 2014-ben az orosz külügyminisztérium azzal vádolta meg Magyarországot, hogy fegyvereket szállít Ukrajnának. Az orosz külügy ekkor a Hídfő egyik írására hivatkozott, az oldalon több fotó is megjelent – az Index szerit az orosz katonai hírszerzésnek is köze volt a cikkhez.

„Mindenképpen bizarr, hogy egy jelentéktelen honlapon megjelenik egy hír, amelyre hivatalos honlapján reagál az orosz külügy” – mondta az Indexnek Navracsics Tibor, aki akkor még a Külgazdasági és Külügyminisztériumi tárca vezetője volt.

Az MNA 2012-es szakadásában részben az is szerepet játszott, hogy a Győrkös-féle szervezet közeledett az oroszokhoz. Egy szélsőjobboldali forrás azt mondta az Indexnek, hogy: a hungarizmus keresztény alapjainak megkérdőjelezése és a kritikátlan oroszimádat mellett” egy pénzügyi elszámolási vita vezetett ahhoz, hogy Győrköstől elfordultak. A Munkáspárthoz és az oroszokkal szintén jó kapcsolatokat ápoló Thürmer Gyulához való közeledés is sok hungaristánál kiverte a biztosítékot.


Orosz–magyar barátság

A szovjet katonai hírszerzés, a GRU-nak rövidített orosz Felderítő Főcsoportfőnökség volt egykor a KGB mellett létező másik szovjet titkosszolgálat. A hírszerzési feladatok mellett a GRU állományába különleges műveleti feladatokra kiképzett egységek is tartoznak.

Egy 1989 előtt aktív hírszerző az Indexnek azt mondta, hogy a szocialista rendszerben a magyar és a szovjet szolgálatok között az együttműködésnek olyan mélységét kell elképzelni, ami ma már példátlan.

Szijjártó Péter külügyminiszter az Indexnek azt mondta, nincs róla tudomása, hogy 2010 óta kémkedés miatt bármilyen külföldi diplomatát kitiltottak volna Magyarországról. Azonban a régió országaiból, például Romániából vagy Csehországból évente-félévente érkeznek hírek főként diplomatafedésben lévő orosz hírszerzőkről.

A magyar kémelhárítás (Alkotmányvédelmi Hivatal) kémtevékenységekről nem számol be a nyilvánosságnak, ezt a politika teszi meg helyette: Gyurcsány Ferenc nemrég arról beszélt, tudomása szerint 600-800 orosz titkos ügynök dolgozik jelenleg az országban, duplája annak, mint miniszterelnöksége idején.