Oroszok foglalták el a donyecki városházát

Fotó: Europress/AFP/Alexander Khudoteply / Europress/AFP/Alexander Khudoteply

-

Ellentmondásos hírek érkeznek Kramatorszkból. Reggel még az ukrán erők tartották ellenőrzésük alatt a várost és a repteret is, amit tegnap délután foglaltak vissza. Most azonban úgy tűnik, orosz szeparatisták betörtek a városba és páncélozott harckocsikkal vonulnak előre. A reptér egyelőre ukrán kézen van. Áldozatokról nem érkeztek információk. Az orosz szeparatisták mindeközben más kelet-ukrajnai városban is benyomultak; ezúttal Donyeckben foglalták el a városházát.


Tíz kelet-ukrajnai városban is orosz szeparatisták tartják ellenőrzésük alatt a fontosabb középületeket. Ezúttal Donyeckben a városházát kerítették hatalmukba, és azt követelik a kijevi hatalomtól, hogy rendezzen népszavazást Donyeck megye jogállásáról - számolt be az ukrán UNIAN hírügynökség. Jelentésük szerint egy harkivi szakadár egység mintegy húsz, állig felfegyverzett tagja hatolt be az épületbe. Vezetőjük, Olekszandr Zaharcsenko közölte addig maradnak ott, amíg nem teljesülnek követeléseik. A fegyveresek arra próbálják rávenni a városházát védő rendőröket, hogy távozzanak. A donyecki polgármester és a városháza dolgozói is az épületben tartózkodnak. Oroszbarát aktivisták a megyei közigazgatás elfoglalt épületében, Donyeckben Oroszbarát aktivisták a megyei közigazgatás elfoglalt épületében, Donyeckben Az ukrán erők egyelőre ma reggel még ellenőrzésük alatt tartották a kramatorszki repteret. A tegnapi akció során foglyul ejtettek több oroszbarát szeparatistát, de áldozatokról nincs hír. Helyszíni sajtójelentések alapján Kramatorszk városában most is zajlanak kisebb összecsapások, ahol szakadárok símaszkos fegyveresek segítségével feltartóztatták és elfoglalták a terrorellenes műveletben részt vevő erőknek a városba behatoló hat páncélozott harcjárművét, és kitűzték rájuk az orosz zászlót. A város védelmére elszánt szeparatisták megerősítették barikádjaikat. Kijev bejelentése alapján orosz deszantosokat azonosítottak a terrorellenes művelet során nem csak Kramatorszkban, de az utóbbi napok legerőszakosabb összecsapásainak helyszínül szolgáló Szlovjanszkban is. „A Donyeck megyében tartózkodó orosz fegyveresek a Kupjanka-1 légideszantos csapatok 45. ezredéhez tartoznak, amelyeknek az állandó állomáshelye Moszkva környékén van” - mondta Vitalij Jarema ukrán első miniszterelnök-helyettes szerdán.   A Szlovjankszban a frissen szerzett páncélosokkal parádézó katonák tényleg nem amatőröknek tűnnek: - - A fokozódó erőszak hírére Moszkvában Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter leállíttatta a Krímben maradt ukrán haditechnika visszaadását Ukrajnának, számolt be a Kommerszant című orosz napilap szerdán. A Krímet elhagyó ukrán katonák hátramaradt fegyverzetének visszaszolgáltatására annak idején Vlagyimir Putyin orosz elnök adott utasítást, amit el is kezdtek márciusban.

Összecsapások Kelet-Ukrajnában


Anatolij Antonov védelmi miniszter-helyettes a lapnak úgy nyilatkozott, hogy értesüléseik szerint Kijev az átadott haditechnikát és lőszereket Ukrajna keleti régióiba irányítja át. „A könnyű páncélosokat, a tüzérségi fegyverzetet, a sorozatvetőket célzottan Donyeck, Harkiv és Luhanszk megyébe dobják át” - mondta Antonov. Arra hivatkozott, hogy Oroszország betartja nemzetközi vállalásait, és így nem szállít fegyverzetet az úgynevezett „forró pontokra”, s Moszkva ilyen pontoknak tartja most Dél-és Kelet-Ukrajna körzeteit. - - A Kommerszant értesülései szerint Mihajlo Koval ukrán védelmi miniszter több mint 1 500 darab fegyvert és haditechnikai berendezést felsoroló részletes listát küldött az orosz szaktárca vezetésének. A nagyjából 700 oldalas lajstromban az ukrán vezetés Moszkvától 55 repülőgép és helikopter, 559 rakéta és több mint egymillió darab lőszer továbbítását kéri a Krímből Ukrajnába. A Kommerszant szerint ez az első hivatalos dokumentum, amelyet az orosz védelmi tárca a jelenlegi ukrán hatalomtól kapott. A lapnak név nélkül nyilatkozó forrás szerint Moszkvában az ukrán védelmi miniszter kérését a Krím félsziget feletti orosz fennhatóság tényleges elismerésének tekintik. Az orosz védelmi miniszter-helyettes az ukrán kérelem és lista beérkezését sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudta.  Mindeközben nemzetközi szinten a csütörtöki genfi találkozóra készülnek. Kedden este Angela Merkel német kancellár telefonon beszélt Putyinnal. A hivatalos közlések szerint mindketten nagy jelentőséget tulajdonítanak az ukrán válságról Svájcba tervezett négyoldalú tárgyalásoknak. Egyelőre úgy tűnik, a négy résztvevő, Ukrajna, Oroszország, az EU és az Egyesült Államok sem mondta vissza a részvételt, így az ukránok és az oroszok végre egy asztalhoz ülnek.