Oroszellenes dalt indít Ukrajna az Eurovízión

Forrás: AFP

-

Az 1944 című versenydal a krími tatárok kitelepítését és tragédiáját énekli meg.


A dalt egy krími tatár énekesnő, a Jamala néven induló Szuszana Dzsamaladinova énekli. Vasárnap este a zsűri és a közönség kombinált szavazatai alapján ő nyerte meg az országos válogatót, így ő képviselheti Ukrajnát a májusi dalversenyen – írja a Guardian.


Az 1944 című dal azt az évet idézi meg, amikor Sztálin kitelepítette a krími tatárokat Közép-Ázsiába, amiért azok állítólag korábban összejátszottak a nácikkal. A szovjetek 230 ezer embert szállítottak el a Krím félszigetről, a többségüket Üzbegisztánba: a zsúfolt vonatokon, borzalmas körülmények között deportált tatárok közül rengetegen (egyes adatok szerint akár százezren is) meghaltak éhínség vagy betegségek miatt. A tatárok a nyolcvanas évekig nem is térhettek vissza szülőföldjükre.A szöveg ugyan nem utal a Krím két évvel ezelőtti orosz annektálására, de nyilvánvalóak az áthallások, főleg, hogy a tatárok nem ismerték el az orosz fennhatóságot, és tiltakoztak a megszállás ellen. Jamala elmondta az adás előtt, hogy dédanyja emlékére írta a dalt, akinek az élete örökre megváltozott az 1944-ben történtek után. Korábban pedig azt nyilatkozta, hogy a dal nem csak a múltról szól, hiszen a Krímre visszatelepült honfitársai most is megszállt területen élnek.

A dal nem véletlenül kerüli a direkt aktuálpolitikai szöveget, ezt ugyanis az Eurovízió szabályai tiltják. Még így is lehet, hogy az 1944 túl sok lesz a szervezőknek, mert volt már példa ilyesmire: hét évvel ezelőtt például diszkvalifikáltak egy nyíltan Putyin-ellenes grúz versenydalt.