Orosz tél: lefagyasztják a LinkedIn üzleti közösségi oldalt

Fotó: Europress/Getty Images/Patrick Lux / Europress/Getty Images/Patrick Lux

-

Ez az első olyan nagy szolgáltatás, amelyet az új orosz törvény hatálya alatt tiltanak be az országban. A törvény előírja, hogy az orosz állampolgárok személyes adatait Oroszországban található szervereken tárolják.


A LinkedIn után könnyen képbe kerülhetnek más techcégek szolgáltatásai is, így a Facebook vagy a Twitter, amennyiben nem szállítják át a tárolt adatokat oroszországi szerverekre – írja az origo.hu.

Maria Olson, az oroszországi amerikai nagykövetség szóvivője szerint Washington szorgalmazta az orosz hatóságoknál, hogy állítsák vissza a LinkedInhez való hozzáférést az országban, arra hivatkozva, hogy a tiltás árt a piaci versenynek és az orosz felhasználóknak is.

A kritikusok szerint az új törvény egyben támadás a közösségi oldalak ellen egy olyan országban, ahol ennyire korlátozzák az internetet. A LinkedInnek 6 millió regisztrált felhasználója van Oroszországban.

November 10-én a moszkvai városi bíróság helybenhagyta azt a döntést, miszerint az adattárolásra vonatkozó törvény megsértése miatt blokkolni kell Oroszországban a LinkedIn nevű üzleti közösségi oldalt. Az amerikai kormány aggodalmát fejezte ki a döntéssel kapcsolatban, mivel az olyan precedenst teremt, melynek alapján más Oroszországban működő szolgáltatásokat is blokkolni lehet majd.