Orosz robotrepülők irtják a szélsőségeseket – és a lakosságot

-

Több mint hatszáz szélsőségessel végeztek orosz robotrepülőgépek a dzsihadisták egyik szíriai célpontján, Deir ez-Zór város közelében – tájékoztatott az orosz védelmi miniszter.


Az orosz flotta hajóiról indítottak tizennyolc robotrepülőgépet, amelyek hét célpontot támadtak a szíriai Rakka, Idlíb és Aleppó tartományokban. Az orosz védelmi miniszter szerint a gépek az Iszlám Állam terrorszervezet több mint 600 fegyveresét semmisítették meg Deir ez-Zór közelében. Azt is mondta, hogy az orosz légierő a dzsihadisták 23 kiképzőbázisát, 19 fegyver- és robbanóanyag-gyártó üzemét, 47 hadianyag- és eszközraktárát, valamint más létesítményeit is lebombázta.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) arról számolt be, hogy orosz és szíriai harci repülőgépek legalább 50 légicsapást mértek az Iszlám Állam szélsőségeseire Deir ez-Zór közelében. A várossal azonos nevű tartományban több települést bombáztak és tucatnyi tartálykocsit semmisítettek meg az OSDH által eddig példa nélküli intenzitásúnak nevezett csapásokban.

Az OSDH adatai szerint a szeptember végén indult orosz légicsapások legalább 1300 – köztük 400 polgári – személy életét követelték. A halálos áldozatok között 97 gyermek és 70 nő is volt. Az emigráns ellenzéki szervezet 380-ra teszi a megölt Iszlám Állam-harcosok számát és 550 főre az egyéb felkelőcsoportokhoz tartozó halottakét.

A légicsapások miatt a török külügyminisztérium pénteken bekérette az orosz nagykövetet, és követelte: Moszkva hagyja abba a szíriai türkmén települések bombázását az ország északnyugati felében. Egy török hírügynökség úgy tudja: az említett térségben mintegy 20-an vesztették életüket a bombázásokban.

Oroszország szerint a bombázások nem a szárazföldi műveleteket készítik elő, azokról nincs szó.