Orosz oligarcha fizette Trump első kampányfőnökét

Fotó: Getty Images / Mark Wallheiser

-

A Fehér Ház szerint az elnök nem tudhatta, tíz évvel ezelőtt kinek dolgozott a munkatársa.


Donald Trump elnök első kampányfőnöke, Paul Manafort korábban a Vlagyimir Putyin támogatójának számító oligarcha, Oleg Deripaszka megbízására is dolgozott – írta az AP. Deripaszka dollármilliókat fizetett Manafortnak, hogy segítse az orosz kormány érdekeinek érvényesítését. Az AP Washingtonban, Moszkvában, Kijevben és New Yorkban próbálta meg felgöngyölíteni Manafort tevékenységét.

A tanácsadó 2006-ban évi tízmillió dolláros szerződést kötött Deripaszkával, s üzleti kapcsolataik egészen 2009-ig fennmaradtak. 2005 júniusában Manafort olyan stratégiai tervet terjesztett elő a mágnásnak, amelyben javaslatot tett az Egyesült Államokban, Európában és egyes volt szovjet tagköztársaságokban hozandó politikai és a gazdasági döntések, továbbá a sajtó befolyásolására. Az egyik feljegyzés szerint azt írta:


Nagy szolgálatot ajánlunk, amellyel az orosz kormányzat a politikáját mind belföldön, mind külföldön újrapozicionálhatja.”

A Fehér Ház szóvivője, Sean Spicer azonnal reagált: „Botorság volna azt sejtetni, hogy az elnök tudta, kik voltak


Manafort tíz évvel korábbi ügyfelei.”

Aszóvivő szerint a riportban sok a pletyka és a nem bizonyított állítás. Manafort jóval korábban dolgozott az orosz milliárdosnak, mint hogy elszegődött Trump kampányához – mondta Spicer.


Nem orosz érdekeket szolgált

A feljegyzésekből és pénzátutalásokból nem derül ki, hogy a tanácsadó mennyit és mit is dolgozott az orosz megbízónak. Manafort, aki csak pár hónapig volt Trump kampánymenedzsere, szerdán elismerte, hogy valóban üzleti viszonyban állt Deripaszkával, de azt állította, hogy munkája nem az orosz kormány érdekeit s általában sem az orosz érdekeket szolgálta. A tanácsadó azt mondta, készen áll találkozni azokkal, akik szerinte komolyan vizsgálni akarják korábbi megbízatásait.

Az AP összeállítása két nappal az után jelent meg, hogy a képviselőház hírszerzési bizottságának meghallgatásán James Comey, az FBI igazgatója először erősítette meg, hogy vizsgálják a Trump-kampánycsapat és Oroszország közötti esetleges kapcsolatokat. A meghallgatáson Manafort neve gyakran elhangzott, de Comey elhárította a konkrét válaszokat, és nem akart nyilatkozni arról, hogy folyik-e vizsgálat Manafort ellen.