Orosz merényletektől tartanak Ukrajnában

Fotó: AFP / Genya Savilov / AFP / Genya Savilov

-

A titkosszolgálat tisztjeire és rendőrökre támadnak ismeretlenek. Kijev szerint Moszkva rendeli meg a merényleteket.


Az orosz titkosszolgálatok 1600 ukrán rendőr ellen terveztek merényletet – mondta Anatolij Matiosz ukrán katonai főügyész. Az orosz titkosszolgálatok közvetlenül a katonai hírszerzés ezredese, Makszim Sapoval ellen elkövetett kijevi merénylet előtt Vjacseszlav Abroszkinnal, az ukrán országos rendőrkapitány első helyettesével akartak végezni. Szerinte a rendőr "milliméterekkel úszott meg" egy robbantásos merényletet. Abroszkinnal a Sapoval elleni merénylettel megegyező módszerrel akartak végezni, de további részleteket nem árult el.

Sapoval, az ukrán katonai hírszerzés 39 éves ezredese június 27-én halt meg, amikor autóját ismeretlen merénylők felrobbantották Kijevben. Az ukrán sajtó szerint a hírszerző koordinálta a Donyec-medencében zajló fegyveres konfliktusban a szakadár területeken folyó katonai felderítést. Sapovalnak köszönhetően Ukrajna Hágában sikeresen bizonyította, hogy Oroszország közvetlenül szerepet játszik agresszorként a kelet-ukrajnai válságban. Az ukrán ezredes nemcsak megtervezte, de maga is részt vett a felderítő rajtaütésekben mélyen a szakadár ellenőrzés alatt álló kelet-ukrajnai területeken belül.

A Sapoval életét kioltó merénylet után egy nappal szolgálatteljesítés közben életét vesztette az ukrán titkosszolgálat, az SZBU ezredese, Jurij Voznij, hárman pedig megsérültek, amikor felrobbant velük az autójuk a kelet-ukrajnai harcok övezetében.

Az utóbbi időben megszaporodtak a politikusok és a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktusban ukrán oldalon részt vevők elleni merényletek. A támadások megrendelésével Kijev Moszkvát gyanúsítja.

Hétfő este Kijev környékén ismeretlen támadók automata fegyverekkel rálőttek egy autóra, amelyben Adam Oszmajev, a Vlagyimir Putyin elnök elleni merényletkísérlettel vádolt férfi és felesége, Amina Okujeva utazott. A nő életét vesztette, Oszmajev megsebesült. A házaspár ellen már júniusban is követtek el merényletet: Oszmajevre Kijevben lőtt rá a támadó. Akkor Okujeva pisztolyt rántott, és megsebesítette a merénylőt.

Múlt szerdán Ihor Moszijcsuk, az ellenzéki Radikális Párt parlamenti képviselője ellen követtek el merényletet. A pokolgépes támadásban ketten – a képviselő testőre és egy rendőr – életüket vesztették, hárman megsebesültek.

Tavaly júliusban Pavel Seremet, Kijevben élő orosz újságíróval végeztek. Gyenyisz Voronyenkovot, az orosz állami duma volt képviselőjét március 23-án Kijev belvárosában, a Premier Palace nevű szálloda előtt lőtte le a támadója.

Szeptember 8-án egy grúz állampolgárságú, csecsen nemzetiségű férfi, Tyimur Mahauri vesztette életét Kijevben. A férfi állítólag önkéntesként harcolt ukrán oldalon a Donyec-medencei konfliktusban, az autójába rejtett pokolgép végzett vele.