Orosz hírszerzők ellen emelt vádat az USA a hackertámadások miatt

Fotó: AFP / JEAN-PHILIPPE KSIAZEK

-

A Yahoo rendszerébe törtek be, ötszáz millió felhasználó adatait szerezték meg. A vádlottak Oroszországban vannak, kiadatási egyezmény nincs.


Négy ember, köztük két orosz hírszerző ellen emeltek vádat a Yahoo amerikai e-mail-szolgáltató elleni, 2014-es intézett hackertámadás miatt. Több mint félmilliárd felhasználó adatait lopták el – közölte az USA igazságügyi minisztériuma. Az Egyesült Államokban első ízben fordul elő, hogy számítógépes bűnözés miatt orosz hírszerzők ellen is vádat emeltek.

A támadásban a hackerek először Yahoo-fiókokat törtek fel, majd az ott szerzett információkkal a Google rendszerébe is behatoltak. Célkeresztjükben orosz újságírók, orosz és amerikai kormányzati tisztségviselők, amerikai pénzügyi szolgáltatók és légitársaságok szerepeltek, de behatoltak orosz kiberbiztonsági cég, orosz beruházási bank és egy francia szállítmányozási vállalat informatikai rendszerébe is.

Az igazságügyi minisztérium szerint vádat emeltek az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) tisztje, a 33 éves Dmitrij Dokucsajev és felettese, a 43 éves Igor Szuscsin, továbbá két ismert számítógépes bűnöző, Alekszej Belan és Karim Baratov ellen.


Nincs kiadatás

A hírszerzők Oroszországban tartózkodnak, és Mary McCord miniszterhelyettes szerint az Egyesült Államok és Oroszország között nincs kiadatási egyezmény. Belant – akit az USA szerint az FSZB bízott meg a számítógépes támadásokkal– 2013-ban Európában letartóztatták, de még kiadatása előtt megszökött, és Oroszországban él. A kazahsztáni születésű, de kanadai állampolgár Baratovot március 14-én Kanadában letartóztatták, ellene az USA megindította a kiadatási eljárást.

McCord szerint a hackertámadásokat az FSZB rendelte meg, de a két kiberbűnöző „saját zsebre is dolgozott”. A vádpontokban összeesküvés, számítógépes csalás, gazdasági kémkedés, kereskedelmi titkok eltulajdonítása szerepel, s a vádhatóság összesen 47 rendbeli bűncselekmény miatt emelt vádat.

A vádak nem érintik a Demokrata Párt számítógépes rendszere elleni tavalyi számítógépes támadásokat.