Orosz hekkert fogott a cseh rendőrség

-

A férfi előzetesben marad addig, amíg kiadatásáról nem döntenek.


Az amerikaiak kérésére és az FBI közreműködésével a cseh rendőrség őrizetbe vett egy körözött orosz hekkert. Gyaníthatóan amerikai célpontok ellen hajtott végre támadásokat. A hekker egy prágai szállodában volt a barátnőjével, ott is vették őrizetbe. Elfogásakor a férfi összeesett, ezért kórházba szállították. Addig előzetes letartóztatásban marad, amíg kiadatásáról nem döntenek.

Nem tudni, hogy elfogása összefüggésben van-e azzal, hogy az USA Oroszországot tette felelőssé az amerikai politikai szervezetek elleni számítógépes támadásokért.


Moszkva szerint képtelenség

Az amerikai Országos Hírszerzés Igazgatósága, a DNI szerint Moszkva a felelős amerikai politikai szervezetek, csoportok és államok választási számítógépes rendszerei elleni támadásokért: „ezeknek a kalózakcióknak és adatlopásoknak a célja a beavatkozás az amerikai választási folyamatba”. A DNI szerint a támadásokat „magas szintű orosz felelősök” hagyhatták jóvá.

A Kreml képtelenségnek nevezte a washingtoni vádakat. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő szerint Vlagyimir Putyin honlapját naponta éri több tízezer támadás. Ezeket vissza lehet vezetni az Egyesült Államokig, de Oroszország nem vádolja minden egyes alkalommal a Fehér Házat vagy a CIA-t.