Orosz harci gépek repültek be az ukrán légtérbe

Fotó: Europress/Getty Images/Sean Gallup / Europress/Getty Images/Sean Gallup

-

Az orosz vezérkari főnök közben a NATO-ra panaszkodik.


Az orosz gépek berepüléséről névtelen amerikai tisztségviselők beszéltek, de nem tudták, hogy mi volt az oroszok célja. Lehet, hogy a radarrendszert akarták tesztelni, de az is lehet, hogy egyszerű erőfitogtatásról vagy provokációról van szó.

Jurij Szerhejev ukrán ENSZ-nagykövet egy pénteki interjúban azt mondta, Moszkva hadgyakorlat ürügyén komoly erőket csoportosított Ukrajna határához.

Egy katonai szakértő arról beszélt, egyes információk szerint az elmúlt három hétben a határ orosz oldalán 200 kilométeren belül 150-200 tüzérségi eszközt, 700 harckocsit és péncélozott harcjárművet, 220-230 katonai légi járművet és nagyjából 50 ezer katonát észleltek.


Ukrajna keleti részén folytatódik a terrorellenes művelet

A műveletet csütörtökön átmenetileg felfüggesztették, mert az orosz csapatok létszáma megnőtt az ország keleti határánál, és az ukrán elhárítás attól tartott, az orosz hadsereg betör Ukrajnába. Pénteken viszont úgy döntöttek, hogy Szlovjanszkot teljesen bekerítik a biztonsági erők, így a szeparatisták nem kaphatnak erősítést. Az elnöki hivatal ideiglenes vezetője, Szerhij Pasinszkij úgy fogalmazott, „a városban tartózkodó terroristákat megsemmisítik úgy, hogy a lakosságnak ne legyen baja”. Az elhárítás szerint a fegyveres szakadárok kórházakban és óvodákban rendezkedtek be ellenállásra. Közben az ukránok szerint a szakadárok elraboltak több EBESZ-megfigyelőt is. Az EBESZ szerint viszont nem a szervezet által küldött megfigyelőket ejtették fogságba a fegyveres Moszkva-barát szakadárok, hanem olyan nemzetközi katonai megfigyelőket, akiket még Kijev kérésére küldtek Ukrajnába az EBESZ-tagállamok.


Közben Oroszország a NATO-ra panaszkodik

Az orosz hadsereg vezérkari főnöke szóvá tette amerikai kollégájának, hogy az orosz határok közelében felerősödött a NATO katonai tevékenysége.

Moszkva aggasztónak tartja, hogy a Baltikumban és Lengyelországban megnövekedett az amerikai harci repülőgépek és katonák száma, és több a hadihajó is a Fekete-tengeren – közölte az orosz védelmi minisztérium.

Valerij Geraszimov vezérkari főnök szerint az ukránok is sok katonát vezényeltek a határhoz, egyes csapatok feladata a szabotázs.

Ő beszélt arról, hogy az orosz légierő harci gépei az országhatár közelében gyakorlatoznak majd.


További szankciók várhatók?

Közben Angela Merkel német kancellár azt mondta, az unió tagállamainak külügyminiszterei hamarosan megfontolhatják a Moszkva elleni újabb szankciókat. Részletekről nem beszélt. Merkel telefonon beszélt Vlagyimir Putyinnal, és felszólította, tartsa be a múlt heti genfi megállapodást. Röviden összefoglalva ott abban állapodtak meg, hogy minden fél tartózkodik az erőszaktól.

A helyzet romlása miatt európai vezetőkön kívül Barack Obama amerikai elnök is felvetette újabb szankciók lehetőségét Oroszországgal szemben.