Orosz hadifoglyokat mutatnak be az ukránok a sajtónak

Fotó: MTI/MTVA / Szergej Gric / MTI/MTVA / Szergej Gric

-

A harcok során Kelet-Ukrajnában elfogott két orosz katonát szállítottak hétfőn az ukrán fővárosba, Kijevbe – közölte az ukrán vezérkar szóvivője, miközben a Kreml továbbra is azt állítja, nincsenek katonái a térségben.


Vladiszlav Szeleznyov elmondta, hogy a két orosz katona megsebesült, és fogságba esett vasárnap a Luhanszk megyei Scsasztyánál. Az oroszbarát szakadárok már egy éve harcolnak Kelet-Ukrajnában az ukrán kormányerők ellen. Oroszország hevesen tagadja, hogy akár fegyvereket, akár csapatokat küldene a térségbe.

Az ukrán vezérkar szóvivője elmondta, hogy az ukrán biztonsági szolgálat emberei éppen kihallgatják a két oroszt, akiket az ukrán fővárosba kísérnek, ahol bemutatják őket a sajtónak.


Az ukrán parlament egyik képviselője vasárnap az internetre feltett egy videót, amelyen egy katona azt mondta, hogy az orosz hadseregben szolgál őrmesterként. A felvételen a fiatalember egy kórházi ágyon feküdt. Közölte, hogy Alekszandr Alekszandrovnak hívják, és az oroszországi, Volga-parti Togliattiban állomásozó különleges erőknél szolgál. Március 6-a óta tevékenykedett egy 14 fős alakulatban a szakadárok fellegvárában, Luhanszkban. A videofelvétel hitelességét független forrásból nem erősítették meg.A Kreml hétfőn megismételte korábban is hangoztatott álláspontját, hogy Ukrajna keleti részében nincsenek orosz reguláris alakulatok. Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője, akit arra kértek, hogy kommentálja az esetet, kijelentette: nem erősítheti meg az értesülést. Hozzátette: mind a Kreml, mind az orosz védelmi minisztérium többször is leszögezte, hogy nincsenek orosz katonák a (kelet-ukrajnai) Donyec-medencében.