Orosz hackerek fenyegették a brit parlamenti választásokat

Fotó: AFP / ANWAR AMRO

-

A brit kormányzati intézmények és a legnagyobb tévétársaságok ellen terveztek támadást.


Brit sajtóértesülés szerint orosz hackerek akarták megzavarni a tavaly májusi brit parlamenti választásokat. A The Sunday Times értesülése szerint a Fancy Bears nevű hackercsoport azt tervezte, hogy a parlamenti választások előtt támadást intéz a brit kormányzati intézmények ellen, továbbá a legnagyobb országos tévétársaságok (BBC, ITV, Channel4, Sky) ellen is.

A lapnak nyilatkozó, név nélkül idézett szakértők szerint a nagyszabású kibertámadás tervét az elektronikus kommunikáció lehallgatására szakosodott brit figyelőszolgálat (GCHQ) leplezte le, figyelmeztette a hackerek által célpontként kijelölt médiaintézményeket, hogy erősítsék meg online rendszereik védelmét, és pótlólagos védőkapacitásokkal látta el a kormányzati online hálózatokat.

A The Sunday Times forrásai szerint a GCHQ eredetileg azt vizsgálta, hogy ki állhatott a világszerte sugárzó francia televízió, a TV5Monde ellen tavaly áprilisban elkövetett hackertámadás mögött, amely miatt a társaság adásai félbeszakadtak, és több órára elsötétült a tévécsatorna. Némelyik csatornán az Iszlám Államnak tulajdonított fenyegető üzenetek jelentek meg, és a GCHQ attól tartott, hogy a dzsihadista terrorszervezetnek sikerül megtámadnia a brit informatikai és kommunikációs infrastruktúrát is a választások előtt.

A brit lehallgatószolgálat azonban kiderítette, hogy a tévétársaság elleni támadást valójában az orosz hackercsoport intézte. A GCHQ olyan adatokat is talált, amelyek arra vallottak, hogy a Fancy Bears Nagy-Britanniában is hasonló akciókra készült a tavaly májusi választások előtt.

A Fancy Bears legutóbb néhány hete okozott hatalmas botrányt, amikor feltörte a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) adatbázisát, és adatokat hozott nyilvánosságra többtucatnyi élsportoló, köztük olimpiai bajnokok doppingtesztjeiről. A The Sunday Times szerint az amerikai hatóságok ezt a hackercsoportot gyanúsítják az amerikai Demokrata Párt e-mail-szervereinek feltörésével is.