Orosz hackerek amerikai titkokat akartak kiszimatolni

Fotó: AFP / JOEL SAGET

-


Az orosz kormányhoz köthető hackerek megpróbáltak információkat szerezni az Oroszország elleni szankciókat érintő tárgyalásokról – értesült a Bloomberg.

Az amerikai hírügynökség azt írta, hogy a hackertámadást április 13-án észlelte a FireEye amerikai szoftverbiztonsági vállalat. A támadás egy meg nem nevezett ország kormánya ellen irányult, amely egyeztet az Egyesült Államokkal az Oroszország elleni szankciókról. A támadást sikerült meghiúsítani, még mielőtt a hackerek hozzáfértek volna az információkhoz.

A FireEye által APT 28-nak (Advanced Persistent Threat 28) nevezett hackercsoport fejlett kibertámadásairól és a Sofacy néven ismert rosszindulatú szoftver használatáról ismert. A csoportról először tavaly októberben adott hírt a vállalat, azt állítva, hogy valószínűleg az orosz kormány pénzeli. Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője, Dmitrij Peszkov tagadta ezt.

Április elején a CNN közölte: orosz hackereknek sikerült feltörniük a Fehér Ház és az amerikai külügyminisztérium számítógépes rendszerét, és fontos információkhoz hozzáférniük. Ben Rhodes, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának helyettes vezetője elismerte: valóban történt támadás, de a hackerek szerinte nem hatoltak be a titkosított hálózatba.