Orosz hacker ellen emelt vádat egy amerikai bíróság

Fotó: AFP / FABRICE COFFRINI

-

Közben hackertámadás bénította a netet Amerikában.


Egy kaliforniai bíróság vádat emelt a Csehországban őrizetbe vett orosz hacker ellen, aki a LinkedIn, a Dropbox és a Formspring cégek számítógépes rendszerét támadta meg – közölte pénteken az Egyesült Államok igazságügy minisztériuma.

A moszkvai illetőségű Jevgenyij Nyikulint október 5-én vették őrizetbe Prágában, és azóta tartják fogva – közölték ügyészek.

A férfi őrizetbe vétele még egy 2012-es számítógépes behatolással kapcsolatos, amelynek során Nyikulin a LinkedIn közösségi háló egyik alkalmazottjának számítógépéből megszerezte az illető felhasználónevét és jelszavát. Ezekkel belépett a világ legnagyobb üzleti közösségi oldalának számítógépes rendszerébe, és jelszavak millióihoz fért hozzá, amivel több mint százmillió felhasználó adatainak titkossága szűnt meg – közölte a LinkedIn.

Egyelőre nem tudni, hogy az Egyesült Államok kérelmezte-e már a férfi kiadatását. Csütörtökön a kaliforniai Oakland esküdtszéke döntött úgy, hogy a hackert vigyék az Egyesült Államokba, hogy bíróság elé állítsák. Számítógépes behatolással és személyi adatok ellopásával vádolják.

Eközben péntek estére sikerült helyreállítani a világhálón nyújtott szolgáltatásokat az Egyesült Államokban azután, hogy a nap folyamán tömeges hackertámadás érte több internetes világcég és médium szervereit.

Két-három órán keresztül elérhetetlen volt a Yahoo, a Twitter, a Spotify, az eBay vagy például a PayPal portálja, továbbá nem lehetett megnyitni a CNN hírtelevízió, a The New York Times című napilap és a brit Financial Times oldalait sem.

Zavar volt egyes fizetős televíziós és filmes szolgáltatók – például a Netflix vagy az HBO – elérésében is, és megszakadt az elérhetősége a Dyn doménnév-szolgáltatónak, amely ötszáz alkalmazottjával a világ egyik legnagyobb forgalmú internetes oldala.

A tömeges hackertámadás péntek reggel az Egyesült Királyságból indult, majd a szolgáltatók kifejezetten amerikai oldalai ellen irányult. A támadásnak két nagy hulláma volt, az első az Egyesült Államok keleti partvidékét és a déli Texas szövetségi államot érte, a második pedig már inkább a nyugati parton bénított meg weboldalakat.

A Dyn közölte, a támadóktól nem kapott semmilyen értesítést, nem tudni ki állhat a történtek hátterében. Egy amerikai titkosszolgálati tisztviselő azt mondta a CNBC televíziónak, nem hiszik a hatóságok, hogy külföldi állam által támogatott műveletről lenne szó, ehelyett úgy vélik internetes vandalizmus történhetett.

A Dyn arról számolt be, hogy jól megtervezett és végrehajtott számítógépes támadás volt, amelyet


IP-címek tízmillióiról indították egy időben.

Az akciót részben olyan eszközökről hajtották végre az interneten, mint amilyenek a nyomtatók és a világhálóhoz kapcsolódó más eszközök. Ezeket az eszközöket rosszindulatú programmal kerítették hatalmukba a támadók.


Az amerikai belbiztonsági minisztérium a nap folyamán közölte, figyelemmel követi az eseményeket, de a hatóságoknak nincs megosztható információjuk arról, hogy ki a felelős a történtekért.