Orosz gigaüzlet mentheti meg a csődtől a görögöket

Fotó: AFP / LOUISA GOULIAMAKI

-

A Spiegel értesülései szerint már jövő kedden aláírhatják Moszkvában az új gázvezetékről szóló szerződést, és az oroszok ki is fizetnének több milliárd euró előleget, ami levegőhöz juttatná az athéni kormányt.


Nagyszabású gázmegállapodást készül aláírni a görög kormány Moszkvában a jövő hét elején – írja a kormányzó Sziriza párt egyik vezető tisztségviselőjére hivatkozva a Spiegel című német hírmagazin online kiadása. A lap információi szerint Alekszisz Ciprasz miniszterelnök és Panagiotisz Lafazanisz energiaügyi miniszter jövő kedden tárgyalnak Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

A megállapodás egy gázvezeték építéséről szólna, amely a Török Áramlat nevű, tervezett vezetékhez csatlakozna, és az azon át érkező orosz földgázt továbbítaná Európába 2019-től. Az üzlet azonnali, konkrét haszonnal járna a csőd szélén táncoló Görögország számára: az oroszok ugyanis állítólag három-ötmilliárd euró előleget fizetnének a későbbi nyereség terhére.

Ha ez az összeg befolyik, az a Spiegelt tájékoztató kormánypárti forrás szerint megfordítaná az európai partnerekkel folytatott tárgyalások menetét is, hiszen Athén nem lenne rászorulva a korábbi hitelprogram azonnali meghosszabbítására. Az Agora című görög gazdasági hetilap cikke azt írja, hogy júniusig is el lehetne halasztani a megállapodást az EU-val, az Európai Központi Bankkal és a Nemzetközi Valutaalappal, ha sikerülne orosz finanszírozáshoz jutni.