Orosz gépek repkedtek Nyugat-Európa felett

Fotó: Europress/AFP/Andrew Yates / Europress/AFP/Andrew Yates

-

Közben gyakorlatozó amerikai csapat érkezett Lengyelországba. Britek mellett hollandok és dánok is orosz bombázókat fordítottak vissza.


Két orosz bombázó Skócia északi partjaihoz közelített. Válaszul brit vadászgépek szálltak fel - az oroszok nem sokkal ezután elkanyarodtak. A brit védelmi minisztérium szóvivője szerda este azt mondta, a gépek végig a nemzetközi légtérben haladtak, „amihez egyébként minden jogosultságuk megvolt”.

A hollandoknak és a dánoknak is ki kellett kísérniük orosz gépeket. „Csak követtük őket és visszafordultunk, mikor elértük Németországot” - idézte az Associated Press a dán védelem szóvivőjét.


„Rutinszerű”

A brit királyi haditengerészet egyik hajója (Dragon) mindeközben egy orosz rombolót (Kulakov) követ Skócia észak partjainál. Philip Hammond brit védelmi miniszter azt mondta, az elmúlt időszak eseményei miatt jobban figyelnek az orosz katonai aktivitásra, de „mindig is rutinszerű gyakorlat volt” az olyan orosz légi és haditengerészeti járművek befogása, azonosítása és kísérése, amelyek a Nagy-Britannia „érdekövezetéhez” tartozó nemzetközi légtérben vagy vizeken mennek át.

Diplomácia egymás között

A brit külügy április 23-án adott ki közleményt. William Hague az erőszak ellen világos üzenetet szeretne kapni orosz kollégájától, Szergej Lavrovtól. A brit külügyminiszter az Ukrajna keleti és déli részében kialakult feszültség enyhítéséről szóló genfi megállapodás azonnali végrehajtását sürgette. Barack Obama amerikai elnök sem elégedett az orosz reakciókkal. Szergej Lavrov április 23-án az orosz állami TV-ben (RT) azt mondta, Oroszország lép, ha érdekei sérülnek - és sérülnek, ha Amerika továbbra is beavatkozik az ukrajnai eseményekbe. Az orosz külügyminiszter ezzel azokra a nyugati vádakra reagált, melyek szerint Oroszország áll a napokban elszaporodó orosz szeparatista mozgalmak mögött Kelet-Ukrajnában.

Lengyelországba közben megérkezett az első, 150 emberből álló kontingens. Őket a napokban még 450 katona fogja követi - írja a BBC. A katonák egy olasz támaszpontról indultak és Swidwin városba szálltak le. A csapatok Lengyelországon kívül várhatóan Litvániában, Lettországban és Észtországban gyakorlatoznak majd. Ezekben az országokban aggódnak különösen az ukrán határon állomásozó negyvenezer fős orosz csapatok miatt.

A következő héten brit királyi légierő négy Typhoon vadászgépe fog még a NATO lengyel és dán repülőihez csatlakozni a balti országokban - írja a Telegraph.