Orosz csapatösszevonások az ukrán határnál

Fotó: Europress/Getty Images/Sean Gallup / Europress/Getty Images/Sean Gallup

Sorakoznak az orosz csapatok Ukrajna orosz határa mentén. Az ideiglenes ukrán elnök, Turcsinov úgy nyilatkozott, a Krímnél nem fognak fellépni, mert az elvonná az ukrán csapatokat a keleti határtól. Az orosz csapatok Kijevtől néhány órányira vannak.


Az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács vezetője, Andrij Parubij szerdai kijevi sajtóértekezletén közölte, hogy az orosz fegyveres erők több mint 80 ezer katonát, továbbá csaknem 270 harckocsit, 180 páncélozott harcjárművet, 380 tüzérségi üteget, 18 rakéta-sorozatvető rendszert, 140 harci repülőgépet, 90 csapásmérő katonai helikoptert és 19 hadihajót vontak össze az ukrán határoknál. Parubij hozzátette, az alakulatok közül kettő van közvetlenül Ukrajna északi határánál, ahonnan állítása szerint néhány óra alatt elérhetik a fővárost, Kijevet. A Krím félsziget kapcsán Olekszandr Turcsinov ideiglenes elnök azt mondta, hogy az ukrán hadsereg ott nem fog fellépni, mert azzal védtelenné tenné az Oroszországgal közös, keleti határát. Turcsinov merő komédiának nevezte a Krím Oroszországhoz való csatlakozásáról vasárnapra kiírt népszavazást, amelynek megtartásáról szavai szerint "a Kreml irodáiban" döntöttek. "Ez egy komédia, a Krím lakosságának többsége bojkottálni fogja ezt a provokációt" - jósolta, de hozzátette, hogy a Krímet ellenőrző katonáknak eszük ágában sincs rendesen megszervezni a referendumot, s nem haboznak majd hamis adatokat közölni az egyes szavazóhelyiségekből. Válaszul az amerikai f-16-osok Lengyelországba és a Baltikumba küldésére, Fehéroroszország felajánlotta Moszkvának, hogy vadászrepülőgépeket állomásoztathat a területén - jelentette be Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök. Az ajánlat legfeljebb 15 repülő fogadására szól. Eközben a Nyugat diplomáciai és gazdasági megoldásokat keres:

  • Az uniós tagállamok képviselői elfogadták azt a szankciós keretet, amelynek alapján célzott intézkedéseket, vagyonbefagyasztást és beutazási tilalmat vezethet be az Európai Unió azokkal szemben, akik felelősek Ukrajna területi egységének és szuverenitásának megsértéséért.
  • A világ hét legfejlettebb ipari államának (G7) vezetői és az Európai Bizottság (EB) elnöke közös nyilatkozatban szólították fel Oroszországot, hogy ne támogassa tovább a Krímben megtartandó népszavazást, amelynek eredményét nem fogják elismerni.
  • Az amerikai kongresszus két háza a krími konfliktus kapcsán egyaránt határozatban követelte kedden az orosz csapatok azonnali kivonását a félszigetről.
  • Angela Merkel német kancellár, a konzervatív CDU elnöke a párt frakcióülésén kifejtette, ha kemény szankciókat kell bevezetni Oroszország ellen, az az EU-t is hátrányosan érintheti. Ennek ellenére nyomást kell gyakorolni Moszkvára, és nem szabad visszariadni az EU számára is fájdalmas büntetőintézkedésektől sem, tette hozzá.
  • Magyarország számára rendkívül fontos, hogy olyan új nyelvtörvény szülessen Ukrajnában, amely kielégíti a kisebbségek igényeit, megfelel a nemzetközi szabályoknak, valamint az országon belüli megbékélést szolgálja - hangsúlyozta Bayer Mihály, Magyarország kijevi nagykövete szerdán azon a megbeszélésen, amelyet Ruszlan Kosulinszkij Szabadság (Szvoboda) párti parlamenti alelnökkel, a jogszabály kidolgozásával megbízott munkabizottság vezetőjével folytatott.


Orcsik Roland: Ich bin der Welt

Este behúzom a függönyt.
Téglával kevert, vastag
vályogfalak vesznek körül.
Másfél évszázados
a fehérre meszelt otthon.
Semmi keresnivalója itt
az ablakon túli,
sötét világnak.