Örökre eltanácsolnák a pénzügyi piactól a brókerbotrány szereplőit

Fotó: VS.hu / Hirling Bálint

-

A Magyar Nemzeti Banknál még tartanak a brókerbotrány kirobbanása után indított vizsgálatok, de eddig még nem tártak fel újabb, súlyosabb eseteket. Windisch László alelnök szerint az egyik cél a személyi felelősség kimondása, hogy a jövőben el lehessen utasítani az érintettek kérelmeit.


Várhatóan az év végéig lezárja a jegybank a befektetési szolgáltatói piac számos szereplőjénél – a Buda-Cash, a Quaestor, illetve a Hungária értékpapírcégeinél feltárt visszásságok nyomán – indított vizsgálatainak jó részét, és ekkorra fejeződhet be a három, már elmarasztalt brókercég korábbi vezetői személyi felelősségének megállapítására vonatkozó eljárás is - nyilatkozta Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti alelnöke az MTI-nek.

Windisch szerint minden ügyet megnyugtatóan – ha szükséges, akár erős intézkedést is alkalmazva – le kell zárni a tőkepiacon, még akkor is, ha azok súlyukat tekintve esetleg jelentéktelen szereplőkhöz kötődnek. Ezt kívánja a fogyasztók biztonsága és a pénzügyi stabilitás – hangsúlyozta az alelnök, aki szerint „szálak elvarrása” a jegybank részéről nem pusztán azt jelenti, hogy az MNB kizárólag azokkal szemben intézkedik határozottan, akik „ellopták az emberek pénzét”. Azok is kompromisszum nélküli, kemény felügyeleti intézkedésre számíthatnak, akik nem az elvárt gondosságot tanúsítva, felelőtlenül kezelik azt.

Windisch László nem zárta ki annak lehetőségét, hogy akár engedély visszavonásra is sor kerülhet a vizsgálatok zárásaként, de szerinte további, olyan súlyú visszaélést, amely az ügyfelek pénzének, vagy értékpapírjainak eltulajdonítását eredményezné, nem találtak a vizsgálatok során. A befektetési szolgáltatói piac szereplőinek munkáját szigorú jogszabályi keretrendszer határozza meg, kezdve az adott ügyfél – tőkepiaci ismereteinek megfelelő – tájékoztatásától egészen valamennyi belső folyamat szabályozásáig. Az MNB ezek betartását minden körülmények között kikényszeríti - mondta az alelnök.

Szerinte azért kell mindenképp elvégezni a Buda-Cash, a Quaestor és a Hungária brókercégei volt vezetőinek személyes felelősségére vonatkozó vizsgálatokat is, hogy – a minden bizonnyal elmarasztalással záruló határozatok nyomán – a jó üzleti hírnév hiánya miatt el lehessen a jövőben utasítani igényüket, ha bármikor még vezető tisztségviselőként szeretnének elhelyezkedni a pénzügyi piacokon Magyarországon.

A tőkepiaci szektorral szembeni átmeneti bizalomvesztés már a múlté – hangsúlyozta az MNB alelnöke. Ezt mutatja, hogy az év elejéhez képest a kezelt értékpapírok állománya és az ügyfelek száma is nőni tudott. Kétségtelen ugyanakkor, hogy a szigorodó elvárások miatt összeolvadások is kezdődhetnek a befektetési vállalkozások piacán. A konszolidáció ugyanakkor segítheti is a megbízható és jogkövető befektetési vállalkozások megerősödését, mivel a szabályokat lazán vevő és így ügyfeleik pénzét felelőtlenül kockáztató vállalkozások az egészséges piacról vonnak el forrást- összegezte a jegybanki vezető.