ORÖ-közgyűlés: meghagyták a botrányokba keveredett vezetőséget

-

Bár péntek reggel megjelent az adóhatóság az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) pesti székházában, és iratokat foglalt le, még ez sem bolygatta meg annyira az ORÖ Kisvárdán gyűlésező 47 tagjának lelkivilágát, hogy az önkormányzat botrányokba keveredett vezetőségében változásokat hozzanak – írja a Nol.hu.


Összesen tíz-tizenkét ellenzéki önkormányzati képviselő akart, hogy hívják vissza a jelenlegi pénzügyi ellenőrző bizottságot, és állítsanak föl egy újat helyette. A képviselők azonban nem szavazták meg a javaslatukat.


Pedig Makai István már a napirend előtti felszólalását az adóhatóság péntek reggeli akciójának megemlítésével kezdte, és komoly bírálatot fogalmazott meg a vezetéssel szemben. Mint mondta, a történtek miatt valakiknek vállalni kell a politikai és gazdasági felelősséget.


Az elmúlt hetek történései miatt Hegedüs István elnök módosított napirendet bocsátott a képviselők elé, amelyet a testület elfogadott. Az elnök bejelentette, hogy az önkormányzat eddigi hivatalvezetője távozott a tisztségéből, a képviselők a tisztség betöltésére megszavazták Buri Edinát. Az ezzel kapcsolatos vitán a sajtó azonban nem lehetett jelen, mert zárt ülést rendeltek el.


Hegedüs István elnök azt is megjegyezte, hogy a roma önkormányzat borotvaélen táncol, az elmúlt időszak eseményeinek tükrében most már az a kérdés, hogy egyáltalán megmarad-e az önkormányzat, és lesz-e mit és kit képviselni.


A Nol.hu szerint az ülés folyamán többször elszabadultak az indulatok, és egyes képviselők útszéli hangot ütöttek meg, Hegedüs mégis „nagyszerűnek" minősítette az összejövetelt, szerinte megmutatkozott, hogy a testület képes egységben dolgozni a cigányság érdekeiért.
Az elnök kiemelte, hogy számítottak az adóhatóság iratlefoglaló akciójára, hiszen vizsgálat folyik, és nincs abban semmi különös, hogy ilyenkor iratlefoglalás is történik. Azt mondta, hogy arra kérte a munkatársait: működjenek együtt a hatósággal.

Farkas Flórián, az előző elnök, aki most miniszterelnöki megbízottként vett részt az ülésen, ugyanakkor azt mondta, hogy ő nem tudott a NAV akciójáról. A lap tájékoztatása szerint Farkas nemigen szólalt fel a gyűlésen, de a vége felé többször hangot adott éhségének és sürgette az ülés befejezését.


Az üléssel párhuzamosan Makai István képviselő a sajtónak azt mondta: kifogásolható, hogy sem Hegedüs elnök, sem Farkas miniszterelnöki megbízott egy szóval sem tájékoztatta a testületet azzal kapcsolatban, hogy miért is nyomoznak a hatóságok csalás gyanúja miatt az önkormányzat tevékenységével összefüggésben.