Őrizetben az ISIS egyik toborzója

Fotó: DPA / Paul Zinken

-

Terrorellenes razziát tartottak szerdán korán reggel a nyugat-németországi Hessen szövetségi tartomány több nagyvárosában: a rendőrségi akció során őrizetbe vettek egy tunéziai állampolgárt, aki a gyanú szerint az Iszlám Állam számára toborzott embereket egy merénylet végrehajtásához.


A Frankfurt am Main-i államügyészség elmondta, hogy 54 lakást, üzlethelyiséget és mecsetet fésültek át a hatóságok. A művelet összesen tizenhat – 16 és 46 év közötti – gyanúsított ellen irányult.

A 36 éves tunéziai férfit Frankfurt am Mainban fogták el, és azt feltételezik róla, hogy 2015 augusztusa óta toborzó- és csempésztevékenységet végzett az Iszlám Állam megbízásából. Állítólag egy terrorhálózatot akart kiépíteni egy támadás végrehajtásához. Az ügyészség közölte, hogy a tervezett merénylet előkészítése még a kezdeti szakaszban volt, így konkrét célpontot sem választottak még hozzá.

A hatóságok a délelőtt folyamán sajtótájékoztatót tartanak a razziáról.

A német fővárosban, Berlinben kedden három feltételezett terroristát vett őrizetbe a rendőrség. A német főváros egyik leglátogatottabb karácsonyi vásárán, a Breitscheid téren december 19-én egy kamionnal merényletet követtek el, amelyben 12 ember – köztük a jármű eredeti, lengyel sofőrje – meghalt, 53-an pedig megsebesültek. Az elkövető egy 24 éves tunéziai férfi volt, akit pár nappal később egy rendőrségi ellenőrzés során Milánóban agyonlőttek.