Őrizetben a brüsszeli metróban robbantó terrorista segítője

Fotó: Twitter / Mucagcyb

-

Belga lapértesülés szerint egy fiatalemberről van szó, de a nevét egyelőre nem közölték. Ő volt az, aki kamerák felvételei alapján egy nagy táskát cipelve kísérte a robbantót, Khalid el-Bakraouit, de nem szállt fel a metróra.


Brüsszel Forest nevű negyedében elfogták és őrizetbe vették azt a fiatalembert, akit a metró biztonsági kameráinak felvételén láttak a több ember halálával járó öngyilkos merényletet elkövető Khalid el-Bakraoui mellett – írta pénteken a De Standaard flamand nyelvű belga napilap rendőrségi forrásokra hivatkozva. A hatóságok tájékoztatása szerint az egyelőre meg nem nevezett férfit a rendőrség felismerte a brüsszeli metró biztonsági kameráinak felvételein.

Korábbi sajtóhírek szerint ketten követhették el a maelbeeki merényletet, mivel a már azonosított Khalid el-Bakraoui mellett a biztonsági kamerák rögzítették, hogy egy nagy táskát cipelő, ismeretlen férfi volt az öngyilkos merénylő társaságában a metróállomáson, nem sokkal a robbantás előtt. A rendőrség azt feltételezte, hogy a második gyanúsított nem vett részt a robbantásban. Egyes hírek szerint a férfi nem is szállt fel a metróra Khalid el-Bakraouival, akinek a testvére, Ibrahim egyike volt a repülőtéri merénylőknek.

A belga rendőrség csütörtök éjjel Brüsszelben hat embert fogott el a két nappal korábbi, 31 halálos áldozatot követelő merényletek nyomozása keretében. Hármat közülük Brüsszel kellős közepén, a főügyészség közvetlen közelében állítottak elő, míg a másik három személyt a belga főváros Jette és Schaerbeek nevű negyedeiben fogták el. Kilétükkel kapcsolatban további részleteket nem árultak el.

A belga rendőrség továbbra is keresi azt az embert, aki a Zaventem nemzetközi repülőtér biztonsági kameráinak felvételein az öngyilkos merénylők társaságában látható. A két helyszínen végrehajtott keddi brüsszeli terrortámadásokban a legfrissebb összesítések szerint harmincegy ember életét vesztette, a sebesültek száma pedig háromszáz felett van.