Őrizetbe vették Moldova volt miniszterelnökét

Fotó: SCANPIX SWEDEN / FREDRIK SANDBERG

-

Őrizetbe vették csütörtökön Chisinauban Vlad Filat volt moldovai miniszterelnököt, akit korrupcióval és befolyással való visszaéléssel vádol a moldovai ügyészség. Filat az évszázad rablásában működhetett közre, amivel kis híján tönkretette az államot.


A politikust az után vették őrizetbe, hogy a főügyész kérésére a volt szovjet utódállam parlamentje Filat parlamenti képviselői mentességének feloldásáról szavazott. Ezután a volt kormányfőt azonnal 72 órás őrizetbe vették.


Az ügyészségi vizsgálat szerint Vlad Filat részese volt az „évszázad rablása” néven elhíresült ügynek. A korrupciós ügy főszereplője egy bizonyos Ilan Shor üzletember, akinek a nevéhez fűződik, hogy több mint egymilliárd dollárt sikerült eltulajdonítania a moldovai bankrendszerből. Shor írásbeli önfeljelentést tett, amelyben azt állította: annak idején mintegy 250 ezer dollárt juttatott Filatnak, hogy miniszterelnökként az ő vállalkozásait részesítse előnyben különféle ügyleteknél.

Ha bizonyítást nyernek a miniszterelnökkel szembeni vádak, Filatot akár tizenöt évi börtönbüntetésre ítélhetik.


Az ügyészség mostani határozott fellépésében és a parlamenti szavazás eredményében vélhetően a heves társadalmi tiltakozási hullám is közrejátszott. A földrész egyik legszegényebb államában az ellopott egymilliárd dollár egyes becslések szerint az éves GDP egynyolcadát teszi ki. Az állam emiatt kénytelen volt mentőcsomaggal kisegíteni a bankokat, a bűncselekmény érzékenyen érintette a helyi valuta, a lej árfolyamát is.