Őrizetbe vettek két imámot

-

Őrizetbe vettek két marokkói állampolgárságú imámot a spanyol csendőrök a Baleári-szigetekhez tartozó Ibizán az Iszlám Állam terrorszervezet dicsőítése és a dzsihadizmus tanainak terjesztése miatt – közölte kedden a spanyol belügyminisztérium.


A tárca közleménye szerint a két, 35, illetve 31 éves férfi a turisták által közkedvelt Sant Antoni de Portmany mecsetében volt hitszónok, így pozíciójukat felhasználhatták a helyi muzulmán közösség, azon belül főként a fiatalkorúak befolyásolására.

Az imámok az internetes közösségi oldalakon is nyíltan támogatták a terrorszervezetet, valamint a gyűlöletet és az erőszakot az „iszlám ellenségeivel szemben”.

Salahuddin Costa, az ibizai muzulmán közösség szóvivője az Europapress spanyol hírügynökségnek azt mondta: megdöbbentette a két imám őrizetbe vétele és az, hogy az általa ismert „intelligens és kedves” embereknek egy másik, rejtett arcuk is van. Costa reményét fejezte ki, hogy a történtek nem okoznak kárt a sziget muzulmán közösségének, mert a radikálisokat látva – szerinte – „az emberek azt hiszik, hogy az iszlám összeegyeztethetetlen Európával, pedig nem az”.

Az Europapress úgy tudja, a két imámot 2010-ben egyszer már őrizetbe vették, mert a gyanú szerint pálcával fenyítettek meg diákokat. Végül bizonyíték hiányában elengedték őket, és a hatóságok lezárták az ügyet.

Az Iszlám Állam támogatása miatt legutóbb egy hónapja fogtak el két, szintén marokkói állampolgárt Spanyolországban.

A spanyol hatóságok tavaly 179 esetben indítottak nyomozást feltételezett dzsihadista terroristák ügyében, ebből 21 alkalommal fiatalkorúak toborzása, szélsőséges eszmék terjesztése miatt. A rendőrség 36 műveletben 102 embert vett őrizetbe terrorista kapcsolatok miatt 2015-ben.