Őrizetbe vettek egy francia újságírót Törökországban

-

A puccskísérlet utáni megtorlások és megfélemlítések egyik fő célpontja a sajtó Törökországban.


Őrizetbe vettek egy francia újságírót a török hatóságok pénteken Törökország délkeleti részén, Gaziantepben - közölte a riportert foglalkoztató Les Jours című internetes portál.

Olivier Bertrand épp riportot készített, amikor a rendőrök faggatni kezdték, majd egy török fotóriporterrel együtt előállították. A török fényképészt nem sokkal később elengedték, de Bertrand-t továbbra is fogva tartják. Munkáltatója szerint ok nélkül.

Követeljük, hogy azonnal engedjék szabadon – szögezte le Isabelle Roberts, a Les Jours elnöke.

Az ankarai francia nagykövetség tudatta: kapcsolatban vannak az újságíróval és a török hatóságokkal.

A júliusi, törökországi puccskísérlet óta a török kormányzat számos ellenzéki sajtóorgánumot elhallgattatott, többnyire arra hivatkozva, hogy terrorista propagandát terjesztenek. A múlt héten a kurdbarát parlamenti párt, a HDP több vezetőjét és több újságírót is őrizetbe vettek, ami miatt az Európai Unió szokatlanul éles bírálatokat fogalmazott meg Ankarával szemben.

A Riporterek Határok Nélkül nevű nemzetközi újságíró-szervezet szerint Bertrand törvénytelen őrizetbe vételével a török hatóságok egyértelműen a külföldi újságírók megfélemlítésére törekszenek. A szervezet helyi vezetője szerint Bertrand-t akár napokig is fogva tarthatják.