Őrizetbe vették az ukrán választáson induló Csubakkát

Fotó: Lucasfilm / 20th Century Fox / The Kobal Collection / István Hajdu

-

Az ukrán rendőrségnek láthatóan nincs humora, és semmit nem értenek a kortárs kultúrából sem, ezért vitték be Odesszában a vukit. Az Internet Pártot amúgy maga a sötét nagyúr, Darth Vader vezeti.


Őrizetbe vették az ukrán Internet Párt egyik jelöltjét, egy Csubakka-jelmezt viselő személyt a dél-ukrajnai Odesszában a vasárnapi helyhatósági választások alatt, mert nem volt hajlandó igazolni magát. A Csillagok háborújának tetőtől talpig szőrös hősét egy szavazókör előtt állították elő a rendőrök.A jelmezes figura vezette azt az autót, amelyen az önmagát Darth Vader sötét nagyúrnak kiadó pártvezér érkezett „rohamosztagosai” kíséretében leadni szavazatát. Csubakka nem volt hajlandó átadni iratait, sem elárulni valódi nevét és adatait, valamint bemenni önként a rendőrségre. Az őrizetbe vételnek ellenállt, ezért a rendőrök kénytelenek voltak erőt alkalmazni. A bilincset kemény küzdelem árán tudták csak rátenni a kezére, mert előbb le kellett venni róla a kosztümhöz tartozó bundakesztyűket, amelyek viszont nehezen jöttek le.

A Darth Vader-figura az incidensről kijelentette, hogy Csubakka egy háziállat, nincs bejelentett lakcíme, hiszen katakombákban él. Az ukrán Internet Párt vezetője, Darth Vader az utóbbi években minden választáson elindul. A „politikus” nem fedi fel a nyilvánosság előtt a valódi kilétét, kizárólag jelmezben mutatkozik, és a választási bizottságnál „Az erő sötét oldala Kft.” igazgatójaként regisztráltatta magát.

A rejtélyes figura részt vett a 2012-es parlamenti választásokon, majd 2014-ben indult jelöltként az államfői tisztért, és egy éve, tavaly októberben ismét megmérettette magát a törvényhozási választásokon. Ez utóbbin jelöltként indult Csubakka is, valamint Yoda mester, Palpatine és Padme Amidala. Eddig egy voksoláson sem ért el a sötét nagyúr és pártja számottevő eredményt annak ellenére sem, hogy harcot hirdetett a korrupció ellen, békét ígért Kelet-Ukrajnában, és azt, hogy visszaállítja Ukrajna birodalmi státuszát, és dicsőséget szerez az országnak.

Csubakkát a jegyzőkönyv felvétele után szabadon engedték.