Őrizetbe vették az Uber két vezetőjét Franciaországban

Fotó: MTI/AP / Bertrand Combaldieu

-


Őrizetbe vették hétfőn a Franciaországban korábban betiltott Uber közösségi utazásmegosztó szolgáltatás két vezetőjét. Az Uber France szóvivője megerősítette, hogy Thibaud Simphal vezérigazgatót és Pierre-Dimitri Gore Coty nyugat-európai igazgatót jelenleg a bűnügyi rendőrségen hallgatják ki.

Az amerikai központú Uber ellen 2014 novemberében indult előzetes vizsgálat, miután a rendszeréhez csatlakozó autósok és utasaik okostelefonon keresztül, közvetlenül találhatnak egymásra, és a viteldíj rendezése is a rendszeren keresztül történik, de a felhasználók nem fizetik be a kötelező járulékokat és adókat.

Az Uber a taxisok szerint tisztességtelen versenyben veszi el a bejegyzett taxisoktól a munkát, emiatt már többször tettlegességig fajuló összetűzések is történtek az Uber sofőrjei és a taxisok között, akik múlt csütörtökön tiltakozásul a szolgáltatás ellen harminc nagy útlezárással akadályozták Franciaország-szerte a közúti közlekedést, óriási dugókat okozva.

A kormány, miután elítélte az Uber sofőrjeivel és utasaival szemben elkövetett erőszakot, pénteken megígérte, hogy mindent elkövet az amerikai szolgáltatás tényleges betiltása érdekében. A Franciaországban 2014 február óta elérhető szolgáltatást idén januárban betiltották, de a tiltás alkotmányosságát vitatja az amerikai cég, s a törvényt az alkotmánytanácsnál megtámadta, ami jogilag felfüggesztette a tiltást.