Őrizetbe vették a müncheni ámokfutó barátját

Fotó: MTI/EPA/DPA / Sven Hoppe

-

A pszichiátriai osztályról ismerték egymást. Tudhatta, hogy barátja mészárlásra készül, de nem jelentette.


A müncheni merénylő 16 éves, afgán állampolgárságú barátja tudhatta, hogy lövöldözés készül, ezért a rendőrség őrizetbe vette. Egy mobilos appal tartották a kapcsolatot, és valószínűleg a vérengzés kezdete előtt találkoztak is. A találkozó a merénylet helyszínének közelében volt. Valószínűleg azt is tudta, hogy az ámokfutónak van egy lőfegyvere. Mindennek alapján feltételezhető, hogy "tudott valamit" a tervezett vérengzésről - mondta Thomas Steinkraus-Koch müncheni ügyész.

Az ámokfutó barátja a lövöldözés után önként jelentkezett a rendőrségnél, de tanúvallomásában ellentmondások voltak. Megállapították, hogy megpróbálta törölni telefonjáról az üzenetváltást. Bűncselekmény feljelentésének kötelezettsége elmulasztásával gyanúsítják, és hétfőn kezdeményezték letartóztatását.

A 18 éves német-iráni kettős állampolgár elkövető és barátja egy kórház pszichiátriai osztályáról ismerték egymást, ahol tavaly mindketten fekvőbetegek voltak. Az ámokfutó bizalmába fogadta az afgán fiút, elmondta neki, hogy gyűlöli az embereket, erőszakos cselekményekről fantáziál, és rajong a 77 embert meggyilkoló norvég Anders Behring Breivikért, az utoyai mészárlás és oslói pokolgépes robbantás elkövetőjéért.

Az ámokfutó pénteken a müncheni Olympia bevásárlóközpontnál agyonlőtt 9 embert, majd főbe lőtte magát. Hétfőn a 35 sebesült közül már egy sem volt életveszélyben, a bevásárlóközpontot pedig újra megnyitották.