Óriásit blöffölt a Mol egy horvát újság szerint

Forrás: MTI/MTVA / Varga György

-

A Novij List horvát napilap szerint kihátrálhat a Mol-INA az adriai olajfúróbizniszből, mert nem éri meg, és egyébként is csak cselből a jelentkeztek be.


A horvát kormány nagy reményeket fűz az Adrián kitermelhető olajhoz, és tíz esetben a koncessziót is kiadta a kutatófúrásokra, írtuk nemrég. Horvát és nemzetközi környezetvédő csoportok is tiltakoznak a lépés ellen, arra hivatkozva, hogy az olajkitermelés komoly környezeti kockázatokkal jár, súlyosan veszélyeztetné a tenger és a partok élővilágát. Már a próbafúrások során is több száz decibeles hangerővel pásztázzák a tengerfeneket, ami nagyon káros például az Adria delfinjeire.

A kritikusok szerint ráadásul a horvát kormány által várt koncessziós és adóbevételek meg sem közelítik azt a veszteséget, ami a turizmusban jelentkezne, ha az olajkitermelés miatt elmaradnának a látogatók.


Ráadásul a nemzetközi gazdasági környezet sem használ az olyan költséges és bizonytalan megtérülésű befektetéseknek, mint a mélytengeri olajkitermelés, mivel az Iránnal megkötött atomegyezmény és az ország elleni szankciók várható feloldása, az iráni olajkitermelés megindulása tartóssá teheti az alacsony olajárakat. A Marathon OIL és az ÖMV ezért például már vissza is lépett az elnyert horvát koncesszióktól.


MOL-INA: kiszállnak?


A Novij List horvát napilap meg nem nevezett forrásaira hivatkozva azt írta, hogy ugyanerre készül a Mol tulajdonolta INA is, mégpedig a magyar cégvezetés nyomására. A Novij List szerint az INA eleve csak azért pályázott, mert a Mol vezetése biztos volt benne, hogy a horvát kormány elutasítja a koncessziós kérelmet, ami a magyar olajcégnek jó alkalom lett volna arra, hogy diszkriminációval vádolja a kormányt.


Az INA „tanulmányoz"

Az INA Mol általi felvásárlása körül ugyanis régóta folyik büntetőeljárás Zágrábban, és komoly politikai vita a két ország között. Nagyrészt emiatt mondta azt nemrég Szijjártó Péter a horvát fővárosban, hogy mélyponton vannak a horvát-magyar kapcsolatok. Magyar részről a Novij List szerint jó alkalom lett volna a koncessziós kérelem elutasítása annak alátámasztására, hogy a Molt politikai okokból érik hátrányok.

Csakhogy az INA végül megkapta a koncessziót, mégpedig az Adria egyik déli szakaszán, ahol a legdrágább lenne a kitermelés. A Novij List szerint ezért az INA hatfős igazgatóságának három magyar tagja „a közeli napokban megszavazza majd a koncessziótól való elállást”. Így könnyen elképzelhető, hogy csak az olasz ENI és Medoil Gas maradnak majd az Adria középső részén megszerzett kutatási jogaikkal. A két cég ugyanis olasz területen már végez ilyen tevékenységet.


Iparági körökből a VS.hu-hoz is jutott el olyan információ, miszerint a Molnál is gondolkoznak a visszalépésen. Megkereste a Mol sajtóosztályát is, ahol azt közölték, az ügyben az INA kommunikál, eljuttatták hozzánk ugyanakkor az INA válaszát a Novij List cikkére. Eszerint a horvát cégnél „jelenleg az illetékes kormányzati ügynökség koncessziós ajánlatát tanulmányozzák, és minden új körülményt figyelembe fognak venni”.