Óriási volt a felfordulás a francia reptereken

Fotó: AFP / MANOOCHER DEGHATI

-

Vasárnap kétnapos sztrájk kezdődött a francia reptereken, a légi irányítók az újabb elbocsátási terv és a repülés terén elmaradt beruházások ellen tiltakoznak. Az utasok mérgesek, azt mondják, senki sem tájékoztatja őket.


Franciaország több repülőterén is késésekre kell számítani a francia légi irányítók vasárnap kezdődött, kétnapos sztrájkja miatt.

Az Orly repülőtéren a járatok csaknem fele kimaradt, a Roissy-Charles de Gaulle reptér által kezelt járatoknak pedig mintegy negyven százaléka késett a légi kikötő üzemeltetője szerint. Franciaország más repülőterein, Bordeaux-ban, Lyonban és Marseille-ben is késésekkel kellett számolni.

A legnagyobb felfordulást Orlyn okozta a légi irányítók munkabeszüntetése. A nem törölt járatok utasainak sokórás késéseket kellett eltűrniük.

A légitársaságok kirendeltségei előtt hosszú sorok alakultak ki, az utasok főleg a megfelelő tájékoztatás hiányát kifogásolták. Mivel a törölt légi járatok jelentős része belföldi volt, egyes légitársaságok úgy döntöttek, hogy utasaikat buszokkal juttatják el a célállomásukra.

A vasárnap kezdődött 48 órás sztrájkot a légi irányítók harmadik legnagyobb érdekképviselete, az UNSA-ICNA hirdette meg, hogy így tiltakozzon egy újabb elbocsátási terv, valamint a repülésirányítás terén elmaradt beruházások ellen.

Az ország légi közlekedési hatósága (DGAC) vasárnap felszólította a légitársaságokat, hogy óvatosságból töröljék az Orly repülőtérről és a Marseille-ből induló járataik harmadát.

A francia reptereket érintő sztrájk hétfőn folytatódik.