Óriási üzlet az allergia – évi 40 milliárd a tünetek enyhítésére

Fotó: MTI / Rosta Tibor / MTI / Rosta Tibor

-

Ha mindenkit megbüntetnének, akinek földjén parlagfű van, a bírság töredéke lenne a tünetek enyhítésére költött összegnek.


Csaknem negyvenmilliárd forintot költenek évente tüneteik enyhítésére az allergiások – írja a Világgazdaság. Legalább kétmillió ember parlagfű-allergiás Magyarországon, de egyelőre eredménytelen a harc a parlagfű ellen – mondta Kelen Andrásné, a ParlagfűPollen No Egyesület (PPNE) elnöke. Szerint ha minden földtulajdonost megbüntetnének, akinek parlagfűvel szennyezett a földterülete, 10 milliárd forintra is rúghatna a bírságok összege. A lap szerint mintegy ötmillió hektár területen van parlagfű, ebből 700 ezer hektár erősen fertőzöttnek számít.

A Nébih szerint eddig nyolc megyében zajlott le a parlagfüves területek légi felvételezése. A beérkezett adatok szerint a legnagyobb parlagfűvel fertőzött területet Somogyegresen találták, 42 hektár nagyságú volt.

2017-ben külterületen a földhivatalok eddig 2170 esetben, összesen 3829 hektár nagyságú, parlagfűvel fertőzött területet derítettek fel, és 467 esetben 670 hektár nagyságú, parlagfűvel szennyezett terület miatt 21,8 millió forint bírságot szabtak ki a hatóságok. Belterületi parlagfű-szennyezettségért kilenc esetben szabtak ki bírságot, 6,2 millió forint összegben.