Óriási teher azért játszani, hogy elkerüljük az évszázados kudarcot

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Varga Dénes az olimpiai selejtező előtt nem gondolta egy rossz hájpnál többnek azt, hogy mindenki riói kvótát vár a pólóválogatottól. Triesztbe érve azonban megérezte a hatalmas nyomást. A 19 éves Manhercz Krisztiánnal hatalmasat fordult a világ egy év alatt, Varga Dániel pedig azt mondja, tudja, mi a dolguk Rióban.


A magyar válogatott a selejtező negyeddöntőjében 8-7-re legyőzte Németországot, így kijutott az olimpiára. A tornán végig remekül támadott a magyar csapat, a „lőj eggyel többet, mint amennyit kapsz” volt jellemző a játékára. A németek elleni sorsdöntő találkozón azonban minden a feje tetejére állt: összeállt a védekezés, 12 percet kellett várni az első német gólra, elöl viszont kevésbé jöttek a gólok.

„Folyamatosan csiszolódott a formánk, az utolsó meccsre lettünk a legjobbak, ez annak is köszönhető, hogy nagyobb hangsúlyt fektettünk a védekezésünkre – kezdte a VS.hu-nak Varga Dénes, aki három góljával a mezőny legjobbja volt. – Bíztunk abban, hogy gólt így is, úgy is tudunk lőni. Ez 7-2-ig remekül működött is, amikor azonban a németek taktikát váltottak, kőkemény szorosat játszottak, ezt a bírók is díjazták, és mi sem kezeltük elég jól a helyzetet.”


Varga Dénes most is a mezőny legjobbja volt


Hogy 7-2-nél és 8-3-nál elhitték-e már a magyarok, hogy megvan a meccs, és ezzel együtt a riói olimpia? Varga Dénes úgy fogalmazott, hogy csak remélte, hogy megvan a kvóta. „A tétből adódóan azonban mindig lehet számítani arra, hogy az egyik csapat mindent feltesz egy lapra. Most nagyon kevésen, konkrétan néhány centin múlott, hogy ez bejöjjön a németeknek” – utalt az ellenfél utolsó másodpercekben lőtt kapufájára. Ezzel együtt Varga Dénes úgy érezte végig, hogy a csapattársai nyerő típusok, és ha esetleg büntetőket kell lőni, akkor is megverik a németeket.

Testvére, Varga Dániel a meccs után kérdésünkre elmondta, egyáltalán nem lepődött meg azon, hogy a németek felálltak az ötgólos hátrányból.


Egyetlen csapat van, amely ellen előfordulhat egy ilyen végjáték, és az a német.

Hogy bizonyos helyzetekben rossz döntéseket hoztunk, az rajtunk múlott, de abban biztos voltam, hogy egy ilyen kiélezett meccsen, ahol az olimpia a tét, mindent meg fognak próbálni.”


Varga Dániel nem lepődött meg a gyilkos hajrán


Zsinórban a hatodik tétmeccsét játszotta Triesztben a magyar válogatott, Varga Dániel szerint ez is közrejátszott a végjátékban. „Mindenki nagyon fáradt. A klubszezon kellős közepén vagyunk, bajnoki döntőket játszunk, sorsdöntő Euroliga-meccsek előtt senki nem tudott fizikálisan úgy felkészülni erre a tornára, mint egy nyári világversenyre, ezért nem is volt olyan magas szintű játék a tornán, inkább a szív vitte előre a csapatokat.”

Manhercz Krisztián 18 évesen került be az Eb-re utazó magyar válogatottba, most pedig 19 évesen jó játékkal, a németek ellen két góllal és egy gólpasszal segítette Rióba a magyar csapatot. „Az egyik osztálytársam pont azt kérdezte, hogy három évvel ezelőtt, amikor még egy padban ültük, gondoltam-e, hogy rövidesen a riói olimpiára fogok készülni. Hát nem.”


Manhercz (hármasban) nem sokat ült a padon a németek ellen


Manhercz úgy volt vele, hogyha három perccel a vége előtt megvan a három-négy gólos különbség, akkor azt meg kell tudni tartani. „Hárommal a vége előtt pont három volt közte, de én nem nyugodtam meg egy másodpercig sem.” Ilyen fiatalon nem lehetett egyszerű feldolgoznia azt, hogy a közvélemény egyértelmű továbbjutást várt a válogatottól, mondván, mindenkinél jobbak a trieszti mezőnyben, egy kudarc esetén azonban hatalmas lett volna a blama.

„Csak az otthoni vízilabda-szurkolók mondták azt, hogy nekünk itt könnyű dolgunk lesz, ugyanis itt minden csapat a magyar válogatott ellen akarta megmutatni, hogy mire képes. Ha kikapnak, az nem akkora szégyen, ezért kőkeményen odatették magukat. Ezt pedig csak mi érezzük a vízben, mi érezzük azt, hogyan esnek nekünk, ezért mindig a maximumot kell nyújtatnunk, az pedig nagyon nem egyszerű” – mondta Manhercz.


Varga Dénes (balra) szép ajándékot kapott


A 29. születésnapját egy hete, a névnapját pedig a meccs napján ünnepelte Varga Dénes. A korábban világ legjobbjának is megválasztott pólós jóval rutinosabban fogta fel a trieszti selejtezőt, de ő is érezte, hogy mindenki ellenük akar bizonyítani.

„Amikor gyengébb csapatban játszottam, akkor én is mindig a legjobbat akartam megverni.


A torna előtt egyébként nem éreztem egy rossz hájpnál többnek azt, hogy mindenki továbbjutást vár tőlünk.

Úgy voltam vele, hogy le kell játszanunk ezeket a meccseket, de hozni tudjuk őket. Még akkor is, ha a középmezőnybe tartozó csapatok is sokkal színvonalasabban tudnak itt játszani, hiszen csak az olimpia volt a tét. Amikor kiérkeztünk, akkor viszont már éreztem, hogy ez igenis komoly teher, ami megnehezítette a dolgunkat.”

Varga Dániel szerint az eredmények jól mutatják a válogatott lélektani hullámzását. Neki is nehéz volt ilyen nyomás alatt játszani. „Erről azonban csak mi tehetünk, hiszen a korábbi világversenyeken nem sikerült kijutnunk Rióba, ezért tízszeres teher volt rajtunk. Sokkal jobb érzés egy világverseny elődöntőjében vagy döntőjében Magyarország dicsőségéért játszani, mint azért, hogy elkerüljük az évszázados kudarcot.”


Varga Dániel; Geniduniasz, Kosztasz

Varga Dániel szerint tízszeres teher volt rajtuk


A riói olimpián a klasszikus csapatsportágak közül csak a női és a férfi pólóválogatottban bízhatunk Rióban, Varga Dániel nem örült annak, hogy emlékeztettük erre. „Köszönöm, hogy elrontottad a kedvemet, két percig végre jól érezhettem magam, erre most megkapjuk az újabb terhet – nevetett. – Tisztában vagyunk azzal, hogy mi a dolgunk Rióban.”

„Minden sportolónak az a vágya, hogy egyszer olimpiai bajnok legyen, nekünk is, és az attól független, hogy hány csapatunk jutott ki az olimpiára” – fogalmazott Manhercz.


Manhercz Krisztián

Manhercz 19 évesen olimpiai bajnok lenne


Varga Dénes azt mondta, ő inkább megfordítaná a dolgot. „Ne teher legyen az, hanem fogjuk fel úgy, hogy van egy lehetőségünk arra, hogy megmentsük a csapatsportok becsületét.”

Megkérdeztük Varga Dénest, milyen főcímmel lenne elégedett idén augusztusban az újságok címlapján? „Olimpiai bajnok a magyar vízilabda-válogatott 2016-ban” – mondta.

Testvére, Dániel ugyanerre a kérdésre így válaszolt: „16 év alatt négy olimpiai bajnoki címet szerzett a magyar férfi vízilabda-válogatott.”