Óriási, színes betűk hirdetik: a Blaha régen sokkal jobb volt

-

Egy a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemre készült diplomamunka színesíti egy napig a Blaha Lujza teret. Szabó Mátyás installációja hatalmas, térbeli és színes betűkből áll. A feltűnő felirat így szól: „50 éve, hogy Pest egy darabját vesztettük el”.


Az „50 éve” című projekttel, amelyhez találunk egy dizájnos weboldalt is, a művész a 2-es metró építése előtti térre emlékezik meg. A Blahán 1965-ben robbantottak, hogy kifúrják a metróalagutat, azóta a tér képtelen volt visszanyerni régi fényét. Ahogy Szabó Mátyás írja: a Blaha egykoron Budapest kulturális központja volt. Itt állt 65-ig a Nemzeti Színház, a majd száz évig működő Sajtóház (ez volt a Szabad Nép, majd a Népszabadság és az Esti Hírlap székháza), a Magyarország első mozgólépcsőjének helyt adó Corvin Áruház és az EMKE kávéház is.Ma a Blaháról nem a kulturális élet jut eszünkbe, pedig az ezerkilencszázas évek elején itt lehetett megvásárolni a legdivatosabb ruhákat, itt születtek a kor meghatározó irodalmi alkotásai és itt mutatták be a legújabb színdarabokat” – írja a művész diplomamunkája magyarázataként.


Most azonban minden más eszünkbe jut a Blaháról (rémes aluljáró, rengeteg szemét, a tér, ami lassan már nem több egy közlekedési csomópontnál) csak a pezsgő kulturális élet nem. Szabó célja, hogy ötven év elteltével aktívabb párbeszéd induljon meg a tér sorsának alakulásáról.

Az installációja a a köztéri művészet új fajtáját képviseli, ennek lényege, hogy a tér újraértelmezésével „kapcsolatot hoz létre a nagyközönség, a műalkotás és a város között.”