Óriási pofonnal indul a nap

Fotó: DPA / FRANK RUMPENHORST

-

Az olaj ára tovább csökkent, ez pedig már sok volt a tőzsdéknek.


Az egész világ az olaj árát és a kínai gazdaság lassulását figyeli és egyelőre nincsenek jó hírek. A tegnap kiadott éves jelentésében a kínai statisztikai hivatal azt közölte, hogy az elmúlt 25 év leggyengébb gazdasági növekedését regisztrálták az országban. Igaz, ez kedden elég volt még a növekedéshez, hiszen sokan arra számítottak, hogy az állami vezetők ennek hatására gazdaságélénkítő lépéseket tesznek.

A jó hangulat azonban egészen szerda reggelig tartott, amikor az olaj ára újra esni kezdett, így már egyre inkább úgy tűnik, hogy jó ideig 30 dollár alatt maradhat a hordónkénti ár. Sőt, az ázsiai kereskedésben immár 28 dollár alatt kereskedtek szerda reggel az olajjal, ami 12 éves mélypont. A helyzeten nem segít az sem, hogy az iráni szankciók feloldásával tovább nőhet a piacra kerülő olajmennyiség, így nem meglepő, hogy a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) jelentése szerint idén legfeljebb az árak oldalazására lehet számítani. Ez pedig egyes elemzők szerint akár a kínai kormány lépéseit is késleltetheti.

A hatás brutális volt: bár a kínai Shanghai Composite Index „csak” 1 százalékot esett, így is már 16 százalékkal marad el az év eleji értékéhez képest. A szerdai kereskedés során nem kímélték az egyéb ázsiai tőzsdéket sem, a Hongkongi tőzsde 3,8 százalékos zuhanással három és fél éves mélypontjára esett, míg a japán Nikkei 3,7 százalékos bukást regisztrálhatott, amivel immár 20 százalékkal van a legutóbbi, júniusi csúcsától.

Az eladási hullám nem kímélte Európát sem, így a nyitás után egy órával a londoni FTSE-100 2,7, a frankfurti DAX 3,2, a párizsi CAC-40 pedig 3,3 százalékos esésben állt. A hatás alól Budapest sem maradt ki, a BUX ekkor 1,7 százalékos mínuszt regisztrálhatott.