Magyarország az Európai Űrügynökség tagállama lesz

Fotó: ESA CNES ARIANESPACE / S. MARTIN

-

Szabad utat adott az Országgyűlés az Európai Űrügynökséghez való csatlakozásunkhoz. Az összes ehhez szükséges törvényjavaslatot megszavazták.


Hétfőn tartották a zárószavazást arról a három törvényjavaslatról, amely az ESA-csatlakozásunkhoz szükséges három dokumentum kihirdetését célozza – írja az Űrvilág.hu.

Ez azt jelenti, hogy elfogadták
  • az Európai Űrügynökséget (ESA) létrehozó Alapokmány kihirdetéséről,
  • az Európai Űrügynökséget létrehozó Alapokmány részes államai és az Európai Űrügynökség között a minősített információk védelméről és cseréjéről szóló megállapodás kihirdetéséről (Biztonsági Megállapodás),
  • az egyes európai kormányok az Ariane, a Vega és a Szojuz hordozórakétáknak a Guyana Űrközpontból történő hasznosításáról szóló nyilatkozatának kihirdetéséről (Hordozórakéta Nyilatkozat) szóló javaslatokat.


A három törvényjavaslatot az Országgyűlés 162, illetve 163 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül elfogadta.


A most elfogadott törvények mérföldkőnek számítanak a hazai űrszakma életében, az ESA-hoz való csatlakozásunk valószínűleg évtizedekre meghatározza majd a magyar űrkutatás és űripar fejlődésének irányát és tempóját.

A három törvény hamarosan megjelenik a Magyar Közlönyben, és az Országgyűlés döntése után az ESA-csatlakozás jogi folyamatából már csak az maradt hátra, hogy a dokumentumok hazai jogrendbe történt illesztéséről szóló okiratot Magyarország képviselője letétbe helyezze a francia Külügyminisztériumban.

A letétbe helyezés napján válik Magyarország az Európai Űrügynökség teljes jogú, 22. tagállamává.