Óriási földosztásba kezdenek az orosz Távol-Keleten

-

Minden orosz állampolgár kaphat egy hektár földet, már ha hajlandó az Isten háta mögé költözni. A kormány sokat vár a programtól, amelynek célja, hogy megállítsa a terület elnéptelenedését.


Oroszországban megkezdődhet az úgynevezett távol-keleti hektárok ingyenes kiosztása, miután hétfőn megjelent a hivatalos jogi portálon a Vlagyimir Putyin elnök által aláírt törvény, amelynek értelmében orosz állampolgárok ingyenesen hasznosíthatnak egy-egy hektárnyi (családtagok esetében ez a terület összeadható) földterületet az ország Távol-keleti Szövetségi Körzetében.

A birtokok Szaha Köztársaságban (Jakutföldön), valamint a kamcsatkai, a tengermelléki, a habarovszki, az amuri, a magadani és a szahalini térségben, a Zsidó Autonóm Területen és a Csukcs Autonóm Területen oszthatók ki. A földterületek öt évig hasznosíthatók ellenszolgáltatás nélkül. Az időszak lejárta után a birtok bérbe vagy tulajdonba vehető. Az erdőalaphoz tartozó földek csak 15 évi hasznosítás és átminősítés után vehetők tulajdonba.

A „távol-keleti hektárokat” fokozatosan kezdik el kiosztani. Június 1-jétől a Távol-keleti Szövetségi Körzet érintett területeinek csak egy-egy városa körül kezdik el kiparcellázni, de október 1-jétől már mindenhol. 2017. február 1-jétől csak az érintett területek lakosai juthatnak majd birtokhoz. A törvényt az állami duma április 22-én, a szövetségi tanács pedig 27-én szavazta meg. Célja, hogy vonzóvá tegyék az elnéptelenedő távol-keleti területeket, és megtartsák az orosz etnikai többséget. Az optimista kormányzati számítás szerint a földosztással akár hatszorosára is nőhet az orosz Távol-Kelet népessége.