Óriási biztonsági készültség az olasz–románon

Fotó: AFP / JUSTIN TALLIS

-

A két csapat kedd esti bolognai mérkőzésének biztosítása során bombakereső kutyákat is bevet a terrorelhárítás. Rudi Völler az olasz példa alapján a Bundesligában is szigorítaná a beléptetést a stadionokba.


Az olasz terrorizmusellenes nyomozóigazgatóság (Digos) felügyeli a biztonságot Bologna városában, ahol a ma esti Olaszország–Románia barátságos labdarúgó-mérkőzés miatt rendkívüli intézkedéseket vezettek be.
A Renato Dall'Ara bolognai stadionba százötven rendőrt és csendőrt vezényelnek ki. Bombakereső kutyákat is bevetnek a stadionba belépők ellenőrzésénél. Mintegy negyvenezer szurkolót várnak – közöttük az Olaszországban élő román közösség tagjait – a 20.45-kor kezdődő találkozóra.

Sajtóértesülések szerint az olasz titkosszolgálat emberei is a városban vannak. Megerősítették a bolognai zsinagóga és a helyi diplomáciai képviseletek védelmét, valamint az olasz és a román válogatottat vendégül látó szállodák őrzését.
Kiemelt biztonsági gyűrű övezi a San Petronio-bazilikát is, a város legnagyobb templomát; a bazilika egyik kápolnájának freskója a pokolban ábrázolja Mohamed prófétát. 2002-ben letartóztattak négy Olaszországban élő marokkóit, akik az olasz hatóságok szerint a bazilika felrobbantását tervezték éppen a próféta gyalázása miatt. Azóta a bazilika többször is az Olaszországot érő iszlamista terrorista fenyegetések célpontjai között szerepelt.


Rudi Völler biztos, hogy nincs egyedül az álláspontjával


A párizsi terrortámadások tapasztalataira hivatkozva Rudi Völler, a Bundeslgában szereplő Bayer Leverkusen sportigazgatója is a stadionokban foganatosított biztonsági intézkedések szigorítása mellett érvelt.

„Olaszországban 2005 óta személyre szóló jegyeket árulnak. Tudom, hogy a reptéren mindenki bosszankodik, ha sokáig tart az ellenőrzés a beszállásnál, de minden, ami a biztonságunkat szolgálja, fontosabb ennél” – nyilatkozott a Bildnek a játékosként világbajnok és Bajnokok Ligája-győztes Völler.
A német válogatott volt szövetségi kapitánya szerint ugyanakkor a múlt pénteki párizsi terrortámadás után sem szabad elvenni Franciaországtól a jövő évi Európa-bajnokság rendezését.
„Különben minden nagy torna lebonyolítását megkérdőjelezhetnénk. Magától értetődik, hogy át kell gondolni a helyzetet, de nem szabad meghátrálni” – mondta.
A párizsi merényletek után felmerült a héten esedékes több válogatott mérkőzés lemondása, mivel az első robbantások a Stade de France-nál történtek, ahol zajlott a francia–német meccs. A francia válogatott jelképes okokból mindenképpen pályára lép ma este Londonban Anglia ellen, s sor kerül Hannoverben a Németország–Hollandia találkozóra is, amely Joachim Löw német kapitány szerint a szabadság és a demokrácia jelképe lesz. Ugyanakkor a belga kormány tanácsára biztonsági okokból lemondták a kedd estére Brüsszelbe tervezett belga–spanyol barátságos mérkőzést.