Óriási bírság a műanyag csövek piacának felosztása miatt

-

Informátori díjjal és az anonimitás lehetőségével ösztönözné a kartellügyek feljelentőit a GVH.


Összesen 725 millió forint bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal a műnyag csövek piacán tapasztalt kartellmegállapodás miatt. Az eljárásban a műanyag csövek és a csőrendszerekhez tartozó szerelvények (fitting) piacának meghatározó szereplői az érintettek.

A GVH vizsgálata azt derítette ki, hogy a BTH Fitting Gyártó és Forgalmazó Kft. (BTH), a Pipelife Hungária Műanyagipari Kft. (Pipelife) és a Wavin Hungary Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (Wavin) piacfelosztó és árrögzítő megállapodásokat kötött. A BTH és a Pipelife 2009 áprilisa és 2011 decembere, a Pipelife és a Wavin pedig 2009 júniusa és 2011 decembere között folytatott kétoldalú egyeztetéseket. Felosztották a nagykereskedőiket, meghatározták azokat a minimálárakat is, amelyeket tőlük kértek a termékeikért. Egyeztettek arról is, hogy az egyes projektek számára melyikük termékeit értékesítik.

A GVH súlyosító körülményként értékelte, hogy jelentős piaci súlyú szereplőkről van szó, akik tisztában lehettek magatartásuk jogellenességével. További súlyosító körülményt jelentett a Pipelife és a BTH közti jogsértés esetében, hogy a vállalkozások a gyakorlatban is érvényesítették megállapodásaik részleteit, így a jogsértés tényleges hatást váltott ki a piacon.

A GVH emiatt a Wavint 669,9 millió forint bírság megfizetésére kötelezte, a Pipelife viszont megúszta a 800 millió forintos büntetést. A piaci információk alapján elindított rajtaütések során ugyanis a cég úgynevezett engedékenységi kérelmet nyújtott be, ami azt jelenti, hogy a cég együttműködött a hatósággal a nyomozás során. A szabályok szerint az első ilyen cég mentesült a bírság alól. Ugyancsak együttműködött a fittingek piacán legnagyobb szereplő BTH, amely – másodikként – a szabályok szerint a bírság 40 százalékára kapott mentességet. Így ők 55,3 millió forintot kötelesek fizetni.


A versenyhivatal gyakorlatában viszonylag ritka, hogy a vizsgálat az úgynevezett engedékenységi eljárással zajlik. Magyarországon 2004 óta elérhető ez a lehetőség, azóta 35 ilyen kérelem érkezett és mindössze nyolc esetben indult eljárás. Ez nagyjából 25-30 százalékos arány. Az EU-ban ehhez képest az ügyek 75-80 százaléka indul ilyen kérelemmel.

Ezt szeretné elérni a versenyhivatal is, ennek érdekében két eszközt is bevetnek. Az egyik a GVH honlapjáról elérhető chat, ahol anonim módon lehet bejelentést tenni, a másik pedig egy december elején induló információs kampány. Juhász Miklós, a GVH elnöke szerint ez azért is fontos, mivel gyakran maguk a vállalkozások sem feltétlenül vannak tisztában azzal, mi számít kartellnek. Egy felmérésből például kiderült, hogy 16 százalékuk szerint a versenytörvény még a sportrendezvényekre is kiterjed.

A feljelentők számára fontos motiváció a jutalom is. Az informátori díjat 2010-ben vezette be a hivatal – a világon harmadikként –, és azóta két esetben fizettek ilyet az informátornak – mondta el Füzes Géza, a versenyhivatal Felderítő Irodájának vezetője. A díja kiszabott bírság egy százaléka (adómentesen). Az irodaszerkartellnél ez 10 millió forint volt, míg a transzportbeton piacának felosztása miatti ügyben csaknem 28 millió.