Óriási balhé van Lengyelországban egy kortárs színházi előadás miatt

Forrás: Facebook

-

A bemutatón megtámadták a színházba járókat Wroclawban, a kulturális miniszternek nem engedelmeskedett Alsó-Szilézia vezetője, a művészeti vezető házát pedig paradicsommal és tojással dobálták meg.


A wroclawi Lengyel Színházban szombaton mutatták be a Nobel-díjas osztrák szerző, Elfriede Jelinek A halál és lányka című drámáját. A bemutató estéjén 12 embert letartóztattak, mert megtámadták azokat, akik meg akarták nézni az előadást – írja a Guardian.

Ez azután történt, hogy a múlt héten megalakult lengyel kormány kulturális minisztere be akarta tiltani az előadást. Piotr Glinski felszólította Alsó-Szilézia vajdaság vezetőjét, hogy ne engedélyezze a bemutatót, mert az előadásban "szó szerint pornót látunk a színpadon". Cezar Przybylski erre azzal reagált, hogy nem fogja korlátozni a művészi szabadságot.

A színház felháborodott, a wroclawi igazgató példa nélküli cenzorkísérlettel vádolta, és lemondásra szólította fel a múlt héten kinevezett kulturális minisztert.

Vasárnap a színház művészeti vezetőjének házát ismeretlen tettesek tojással és paradicsommal dobálták meg, az MTI szerint pedig a TVP állami televízió felfüggesztette egyik riporterét, aki a miniszterrel vasárnap készített interjúban bíráló kérdést tett fel.


Ez az előadás plakátja

PREMIERA NA DUŻEJ!Elfriede Jelinek ŚMIERĆ I DZIEWCZYNAreż. Ewelina MarciniakScena im. J. GrzegorzewskiegoDZIŚ!

Posted by Teatr Polski we Wrocławiu on Saturday, November 21, 2015