Óriási a káosz Bolognában, a kormány ellen és mellett is tüntettek

-

Tüntetők és rendőrök csaptak össze Bolognában az ellenzéki pártok és a baloldali csoportok megmozdulásán.


Bologna utcáin kizárólag tüntetőket és rohamrendőröket lehetett látni. A lakosok bezárkóztak otthonaikba. A belvárost rendőrkordon övezte, az utcákon füstbombák és könnygáz szállt a magasba.

A városba az Északi Liga, a jobboldali Olasz Testvérek és a jobbközép Hajrá Olaszország pártja hirdette meg a közös, nagyszabású kormányellenes demonstrációt. A Szabadítsuk fel Itáliát, és induljunk újra! szlogenű megmozdulás Matteo Renzi miniszterelnök és az általa vezetett balközép kormány azonnali távozását sürgette. A demonstrációt kezdeményező Matteo Salvini még a kormányellenes megmozdulás kezdete előtt kijelentette: azt akarják bebizonyítani, hogy az olasz jobbközép és jobboldali pártok ereje nem csappant meg, ellenkezőleg, együtt képesek választást nyerni és leváltani a Renzi-kormányt.

Matteo Salvini szerint százezren vettek részt a kormányellenes megmozduláson. A demonstráción mondott beszédében az Északi Liga vezetője elsősorban Matteo Renzit és a legnagyobb ellenzéki pártnak számító 5 Csillag Mozgalmat (M5S) támadta. Salvini olyan Olaszországot ígért a jobboldal és a jobbközép választóinak, amelyben büntetik a korrupciót, külföldiek helyett olaszok kezében vannak a vállalatok, valamint csak férfi-nő alkotta házaspárok fogadhatnak örökbe gyereket.

Berlusconi Mussolinihez hasonlította Hitlert, valamint Hitlerhez Beppe Grillót az M5S vezetőjét. A 79 éves Silvio Berlusconi most először vállalta, hogy egy jobboldali, jobbközép megmozduláson „másodszerepet” töltsön be más és fiatalabb politikusok mellett. Megjelenését az Északi Liga tagsága részéről füttyszó is kísérte.

Az Északi Liga és a FdI jelenléte ellen a bolognai baloldali csoportok is utcára vonultak, és megpróbálták áttörni a kormányellenes találkozót biztosító rendőrfalat, jelszavaik szerint a „várost megszálló jobboldaliak elkergetésére”. Az összecsapásokban négy csendőr megsebesült. A Bolognába vezető, nagy sebességű vasútvonal vezetékét is megrongálták, így próbálva megakadályozni a kormányellenes tüntetők megérkezését.