Orgován Béla soha nem volt a Quaestor vezérigazgatója

Fotó: VS.hu / Hirling Bálint

-

Kilenc nap alatt meggondolta magát Tarsoly Csaba, így a tápiósági munkanélkülit soha nem jegyezték be vezérigazgatónak. Más döntést is visszavontak a megismételt közgyűlésen, de az igazgatóságot második nekifutásra is megszüntették.


Megint kiderült, hogy valami nem úgy van a Tarsoly-birodalomban, ahogy eddig tudtuk. Bár a börtönviselt Orgován Bélát valóban szerették volna megtenni a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. vezérigazgatójának, hivatalosan egy percig sem volt az – noha lapértesülések szerint egy pár napig bejárt dolgozni Audijával a cég központjába. A korábban a nyilvánosság számára teljesen ismeretlen tápiósági lakos azzal szerzett hírnevet, hogy ő lett a százmilliárdos pénzügyi csalás gyanújába keveredett Quaestror-csoport központi cégének vezetője, a VS.hu által átnézett cégbírósági papírokból azonban az derül ki, hogy valójában soha nem sikerült átvennie a cég vezetését.

A cégbírósághoz benyújtott jegyzőkönyv-kivonat szerint a Quaestor Pénzügyi Zrt. közgyűlése március 16-án, vagyis öt nappal a botrány kirobbanása után ült össze, és döntött arról, hogy megszünteti az igazgatóságot, a helyére pedig egyetlen vezérigazgatót, Orgován Bélát állítja. A közgyűlésen a jegyzőkönyv szerint Tarsoly Csaba, a cégcsoport főtulajdonosa volt jelen, illetve egy Kárpáti Péter nevű férfi képviselte a Lichtensteinben bejegyzett Insula Management Establishment nevű céget.

Ezen a közgyűlésen született döntés arról is, hogy tőkeemelés formájában új többségi részvényese lesz a Quaestor Pénzügyi Zrt.-nek, a szintén a cégcsoporthoz tartozó Quaestro Financial Hrurira Kft. Utóbbi persze nem tett be az 5,2 milliárd forintot a kasszába, hanem csak apportálta a részvénytársaságba azt az összeget, amellyel – legalábbis papíron – a Quaestor Pénzügyi Zrt. tartozott neki. Döntés született az új részvények kibocsátásáról, illetve arról, hogy a könyvelésben hirtelen megjelent összeget tőketartalékba helyezik.

Ezeket a határozatokat azonban soha nem vezették át a cégbírósági nyilvántartáson. Bár a dokumentumok szerint benyújtották a változásbejegyzési kérelmet, a cégbíróság március 20-án úgynevezett hiánypótló végzést bocsátott ki, vagyis valami hiányzott a paksamétából. A helyett azonban, hogy pótolták volna a hiányosságokat, március 25-én újabb közgyűlést tartottak, amelyen hatályon kívül helyezték a március 16-i döntéseket, és rendelkeztek a bejegyzési kérelem visszavonásáról is.

Ugyanezen a napon, március 25-én tartottak még egy közgyűlést (legalábbis a cégbírósági papírokban külön iratként jelenik meg a jegyzőkönyv kivonata), amelyen mégiscsak megszüntették az igazgatóságot, és Tarsolyt tették meg egy személyben vezérigazgatónak. Tarsoly az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy a munkanélküli és börtönviselt Orgován kinevezése azt a hamis látszatot keltette, mintha mentesülni akarna a felelősség alól.

Az egyelőre nem világos, hogy a legutóbbi változásokat bejegyzi-e a cégbíróság. A következő napon, március 26-án ugyanis a rendőrség őrizetbe vette Tarsolyt (aki azóta már előzetes letartóztatásban van), és határozott a vezérigazgató, a felesége, illetve a cégcsoport egyes tagjainak tulajdonában lévő üzletrészek zár alá vételéről. Ez igen terjedelmes lista, amit hamarosan külön cikkben ismertetünk.