Orgazmus gombnyomásra

Fotó: Thinkstock / Thinkstock

-

Még méregdrága, engedélyezetlen és megvásárolhatatlan a gombnyomásra orgazmust okozó szerkezet, de legalább már a koponyánkban nem kell lyukakat fúrni a használatához.


A krónikus fájdalommal küzdő betegeknek készült eredetileg az Orgasmatron nevű beültethető készülék, de tulajdonképpen másra is jó. A tervező, Dr. Stuart Meloy, a New Jersey-i Advanced International Pain Managment klinika társalapítója közel egy évtizede foglalkozik elektromos implantátumokkal. A fájdalmat tompító szerkezet doboza egy drót segítségével van összekötve a gerinccel: a vezeték folyamatosan biztosítja az alacsony frekvenciájú elektromos impulzusokat. Arról, hogy a kütyü használata „kellemes mellékhatással” jár Meloy egy betege számolt be először. Az orvosban ezután tudatosult, hogy egy olyan technológia akadt a kezébe, amivel kezelni lehetne a férfi és női szexuális diszfunkciókat.


Ennél csak olcsóbban lehet

A több mint egy évtizede felfedezett újdonság piacra kerülésének több akadálya is van. Az egyik a kütyüt működtető generátorok borsos ára: darabonként huszonötezer dollárba kerülnek. Meloy abban bízik, hogy ehelyett egy kisebb áramforással is működtethető lenne a szerkezet, akár egy órán keresztül naponta. Az elemes orgazmus még messze van. Ennél égetőbb probléma, hogy nehéz támogatót szerezni a további kutatásokhoz. „A biztosítótársaságok nem fizetnek semmi olyanért, ami kísérleti, vagy vizsgálati célú beavatkozás”- mondja Meloy. Hiába használják több százan az implantátumot fájdalomkezelésre, még szabálytalannak számít szexuális diszfunkció orgasmatronos kezelése. Pusztán az engedélyeztetés hatmillió dollárba kerülne. A pénzügyi nehézségek mellett tudományos érvek is szólnak az Orgasmatron ellen.  A Petra Boynton, a University College London kutatója nem támogatja a műtéti beavatkozást, mivel szerinte a szexuális diszfunkciót terápiával lehet orvosolni. Nem kütyüre van szükség, hanem az emberi test megfelelő ismeretére.

Már az 1950-es években Robert Gabriel Heath is nagyon hasonló eljárással kísérletezett. Az agy elektromos stimulációjához fogászati fúróval apró lyukakat fúrt a koponyába, majd fémlapokat helyezett be- így az elektromos impulzusok egyből az agyhoz jutottak. Ennek a beavatkozásnak köszönhetően fedezte fel, hogy az agyban található érzelmeket kísérő mozgásokért felelős szeptális régió aktivizálásakor az emberi szervezet képes orgazmust indukálni. Ezzel pedig csökkenteni lehetne az erőszakos viselkedést, és hangulatingadozást- vélte Heath. A CIA továbbgondolta a funkciót, és az állam ellenségeinek kikérdezésére, vagy akár agykontrollra is használta volna a fejlesztést. Heath dühösen kidobta az ezzel a tervvel őt megkereső ügynököket, mondván: „ha kém akartam volna lenni, akkor most az lennék.” A 60-as években Jose Manuel Rodriguez Delgado az agy elektromos stimulálását egy rádiós adó-vevő készülékkel kapcsolta össze - így vált a szerkezet távirányíthatóvá. Egy bikán tesztelve a kísérletet kiderült, hogy a szerkezet segítségével képes megállítani, üvöltésre késztetni és koordinálni a mozgását, egyszóval kontrollálni az állat viselkedését. (video)


Korabeli felvétel Delgado kísérletéről


Delgado két korábbi munkatársának a CIA ötletéhez hasonló gondolata nagy felháborodást váltott ki a 70-es évek környékén: ők a készüléket „a feketék által generált városi zavargások elfojtására” használták volna. Az ilyen jellegű felhasználástól Meloy élesen elzárkózik: szerinte nem a társadalom kontrollálása a cél, hanem a szexuális diszfunkció megoldása.