„Öreg bútordarab a kuplerájban” – Czunyiné leváltásának a visszhangja

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

Az ellenzéki pártok szinte egyöntetűen úgy reagáltak a közoktatási államtitkár leváltására, hogy Balog Zoltán miniszternek is távoznia kellene, de a végső felelősség Orbán Viktoré.


A Demokratikus Koalíció „Czunyiné távozik - Bútorcsere a kuplerájban” című közleményében azt írja: „az Orbán-kormány oktatáspolitikájának egyértelmű bukása elhozta az első vezéráldozatot is: távozik posztjáról Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár. A helyére már meg is találták a következő fideszest, aki hitegetheti a tanárokat, Palkovics Lászlóé e megtisztelő cím”.

A párt szerint „a közoktatás tönkretételéért nem egy államtitkár a hibás, hanem maga a rendszer: az a miniszterelnök, aki mindig mindent jobban tud mindenkinél, és képes a legkárosabb döntéseket is végigvinni a teljes szakma tiltakozása ellenére is. A fideszes kevesek tetszőlegesen cserélgethetőek Orbán sakktábláján, ez azonban csak a változás díszletére elég az elárult sokaknak szánt színjátékban”.Palkovics sem jó

A Demokratikus Koalíció üdvözli Czunyiné távozását, de nem tekinti érdemi változást hozó intézkedésnek. A DK szerint az Orbán-kormány elárulta a fiatalokat az oktatás tönkretételével, ezért pedig nem holmi államtitkárok, hanem Orbán Viktor a felelős.

Az Együtt úgy reagált, nem elég az államtitkárt lecserélni, szerkezeti változások kellenek, nemzeti konszenzuson alapuló új közoktatási rendszerre van szükség, ha viszont „Palkovics László is csak a Hoffmann-Czunyiné-vonalat folytatja, ő is meg fog bukni”.


Balog Zoltánnak nagyobb a felelőssége az ellenzék szerint


Az Együtt „arra szólítja fel a Fidesz-kormányt, hogy ne alibi fórumokat és kamu kerekasztalokat szervezzenek, hanem kezdjük el kialakítani a nemzeti konszenzuson alapuló új közoktatási rendszer alapjait. Ha ehhez kezd hozzá, az Együtt sok sikert kíván az új államtitkárnak”. Ugyanakkor nem bíznak Palkovics Lászlóban, mert ő „a felsőoktatásban az erővel kikényszerített átalakítások élharcosának bizonyult”.

Az MSZP szerint az államtitkári távozás nem old meg semmit, mert amíg Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere, az oktatásban semmi nincs megoldva. „A helyzet rendezésének igazi gátja ma Balog Zoltán, a pedagógusok, szülők és diákok az ő keze munkája ellen tiltakoznak, és Balog Zoltán az, aki körömszakadtáig ragaszkodik bukott kísérletéhez, a Klikhez, az egész működésképtelen és torz rendszerhez”.
„Orbán és KLIK-je a hibás” – a Párbeszéd Magyarországért reagálása szerint. A párt úgy fogalmaz,a kormányfő hiába áldozta be az államtitkárt, a „valódi felelős Balog Zoltán miniszter, s még inkább maga Orbán Viktor”. A közoktatással kapcsolatban úgy fogalmaznak, a „Fidesz célja a totális ellenőrzés, de közben még a krétát sem tudja biztosítani. Egyre többet kell a diákoknak magolniuk, és egyre nőnek a tanárokra nehezedő adminisztratív terhek - ahelyett, hogy a pedagógusokat tanítani, a gyerekeinket tanulni és gondolkodni hagynák”.

A Jobbik bár szükséges lépésnek tartja a közoktatásért felelős államtitkár menesztését, ugyanakkor úgy gondolja, Czunyiné Bertalan Judit távozása nem oldja meg a problémákat, ha a személycserét nem kísérik szakmai változtatások is, a párt "valódi nemzeti konzultációt" indít az oktatásról.


Magára hagyta a közoktatást a kormány az ellenzék szerint


Dúró Dóra, a Jobbik frakcióvezető-helyettese, az Országgyűlés oktatásért is felelős bizottságának elnöke szerint a szakminisztérium 2013-ban még azzal érvelt az államtitkárság szétválasztása mellett, hogy a köznevelés irányításának feladata egész embert kíván. „Úgy látszik, mára nem tartják ilyen fontosnak ezt a területet, hiszen ismét a felsőoktatással közös vezetés alá helyezik" - fogalmazott Dúró Dóra.

A jobbikos képviselő szerint az "Orbán-kormány oktatáspolitikájának bukása tetten érhető a tanárok és a diákok túlterheltségében, a Klik működésképtelenségében, a tankönyvpiac korábbi értékeinek tönkretételében, a társadalmi különbségek növekedésében".

A liberálisok is reagáltak, szerintük Czunyiné Bertalan Judit távozása semmit nem old meg a közoktatás problémáiból, ahogy nem oldott meg Hoffmann Rózsa és Marekné Pintér Aranka távozása sem. A „teljes közoktatási rendszerrel van probléma, melynek lezüllesztésében ők ,,csak" a végrehajtó szerepet töltötték be”.

A MLP szerint „hiába mutogat Orbán Viktor 6 évnyi kormányzás után még mindig hátrafelé, a közoktatás terén már nem lehet ,,elmúlt nyolcévezni". A közoktatás teljes csődjéért, a pénznyelőként működő Klikért, a tanszabadság felszámolásáért Orbán Viktor a felelős, aki még tegnap is azt állította pedagógusok és diákok ezreinek tiltakozása ellenére is, hogy ez az út jó”.