Orbánt védi Fodor Gábor

Fotó: MTI/MTVA / Komka Péter

-

Simicska Lajosról és G. Fodor Gáborról is beszélt a liberálisok elnöke.


Simicska Lajos egy éve azt nyilatkozta, hogy Orbán Viktor jelentett róla, és ezt be is vallotta neki. Ezt a kérdést feszegette a Mandiner Fodor Gáborral, a Magyar Liberális Párt elnökével készült interjújában. Fodor erre azt válaszolta:


Elképesztő dolognak tartom, amit Lajos művelt. Tőle elég távol laktam a laktanyában, köszöntünk egymásnak, nagyjából ennyi volt a kapcsolatunk ott, Viktort viszont jobban ismertem már akkor is, a katonaság után pedig szobatársak és nagyon jó barátok lettünk. Elképzelhetetlennek tartom, hogy besúgott volna bárkit. Viktor egyszerűen nem az a természet. Politikailag ellentétes oldalon állunk, éppen az ő illiberális állama ellenében igyekszem megteremteni a liberális alternatívát, de Viktor vagány, bátor és becsületes ember volt katonakorában és az egyetemen is. Megpróbálták beszervezni, de hogy nem tudták, abban biztos vagyok. Nincsenek erről dokumentumaim, de ismerem az embert. Ennyi bőven elég.

Az egykori Fidesz-alapító, később a Horn- és a Gyurcsány-kormányban már SZDSZ-esként miniszterkedő Fodor szerint ma a miniszterelnökkel nincs túl szoros kapcsolata, „köszönünk egymásnak, s még néhány szót is váltunk, ha összefutunk a folyosón. A Fideszből való kilépésünk után sokáig még köszönőviszonyban sem voltunk, aztán a 2000-es évek elején úgy éreztem, jó lenne felvennünk a kapcsolatot újra. Ő is így érezte, és meg is beszéltük, amit meg kellett.


Fodor nem elégedett azzal, hogy a közvélemény-kutatók egy százalékon mérik, de az egy százalék a semmihez képest azért valami. „Márpedig három éve a semmiből indultunk. Mára vannak tagjaink, parlamenti párt vagyunk...” Igaz, csak ő van ott pártjának tagjai közül.


A 888.hu főszerkesztőjéről, a Századvég stratégiai igazgatójáról is beszéltek:


– Telefonban nem keverték még össze G. Fodorral?
– Nem. Ha látnak, úgy nemigen lehet minket összekeverni, de telefonban akár előfordulhatna, az igaz. Egyébként valamikor a kilencvenes évek második felében levelet kaptam egy bizonyos Fodor Gábortól. Politológusként mutatkozott be. Azért írt, hogy mivel mindkettőnket ugyanúgy hívják, jó volna, ha tennék valamit a nevem elé. Hogy meg lehessen különböztetni minket.
– Már hogy ön változtasson? Addigra túl egy miniszterségen?
– Igen. Nevetve olvastam.
– Válaszolt?
– Annyit, hogy üdvözlöm, de foglalkozzon inkább ő ezzel a kérdéssel. Néhány év múlva láttam szerepelni egy politológust, G. Fodor Gábort...