Populista szimpatizánsok és balos tüntetők várták Orbánt Kohl házánál

Fotó: MTI/EPA/DPA / UWE ANSPACH

-

Az AfD szimpatizánsai is ott vannak a mintegy 20 tüntető között Helmut Kohl otthonánál.


Dél előtt pár perccel egy hatalmas celofánba csomagolt csokorral megérkezett Orbán Viktor miniszterelnök Helmut Kohl Németország korábbi kancellárjának ludwigshafeni otthonához – tudósít az SWR.de. A háztól 30 méterre, egy lezárás mögött állnak az Orbán Viktor ellen tüntetők, mintegy húszan. Fütyülnek és olyanokat kiabálnak mint


Orbánt utasítsák ki, a menekültek pedig maradjanak!

A pár tüntető reggel vonattal érkezett a településre, már akkor is rendőrök fogadták őket, és most is figyelnek rájuk. A tüntetők mellett ott van a populista AfD tagja illetve szimpatizánsa is. Ők egy olyan molinóval várták Orbánt, amelyen németül és magyarul is az olvasható: „Szeretettel üdvözöljük!” Az Afd-ről bővebben itt olvashat.
A tüntetést egy német állampolgár jelentette be a rendőrségen azért, mert tiltakozni akarnak az EU-n belüli kirekesztés ellen.

Kohl és Orbán stábja is hangsúlyozta korábban, hogy egy magántalálkozó lesz kettejük között, ugyanakkor Kohl írásos közleményt ad ki róla még kedd délután.

Orbán Viktor azután látogatja meg a most 86 éves Kohlt, hogy az egykori kancellár a napokban magyarul megjelenő könyvének előszavában a barátjának nevezte a miniszterelnököt. A találkozó a német sajtóban is beszédtéma volt már, erről itt írtunk.

Orbán nem először próbál nyomást gyakorolni Angela Merkelre Németországban, tavaly a kancellár egyik legfőbb kritikusánál, a bajor miniszterelnök Horst Seehofernél és pártjánál a CSU-nál járt látogatóba. Akkor is megosztotta a látogatás a német sajtót és politikusokat.

Seehofer meghívását egyébként az idén viszonozta Orbán Viktor, márciusban járt Budapesten a bajor miniszterelnök.