Orbánt nem oktatná demokráciára az egyiptomi diktátort

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

A Magyarországra látogató egyiptomi elnök ugyan katonai puccsal került hatalomra, de Orbán Viktor szerint nem a mi dolgunk ezt megítélni. A magyar kormányfő szerint az a lényeg, hogy stabilitás legyen Egyiptomban, és majd az ottaniak eldöntik, milyen utat járnak.


„Egy különleges ország különleges vezetőjét fogadtuk a mai napon” – igyekezett kedvében járni a pénteken Budapesten tárgyaló Abdel Fattah el-Szíszi egyiptomi elnöknek Orbán Viktor miniszterelnök. A magyar kormányfő szerint Egyiptom azért különleges, mert nélküle nincs stabilitás az arab térségben, és mivel a távolságok a modern világban összeszűkültek, Európában sem.

A közös sajtótájékoztatón – ahol kérdéseket nem lehetett feltenni – Orbán arról beszélt: ő sosem rejtette véka alá, hogy hisz a kulturális diverzitásban, illetve abban, hogy „a kultúrák sokszínűsége a Jóisten adománya”. Szerinte Európában sok helyen félnek az iszlámtól, sőt, ellenségnek tekintik, de Magyarország nem ilyen, itt „az iszlámról is a tisztelet hangján beszélünk”. Egyiptomban szerint jelenleg nem egyszerűen a gazdaság átalakítása zajlik, hanem igazi országépítő munka.

Azok a társadalomszervezési módszerek, amelyek a nyugati világban működnek, nem biztos, hogy máshol is használhatók – mondta Orbán, aki szerint „nem vagyunk demokráciatanárok”, vagyis nem ítéli el el-Szíszit, aki 2013 nyarán katonai puccsal távolította el a hatalomból Mohamed Murszit, a demokratikusan megválasztott, iszlamista elnököt, akit azóta halálra is ítéltek. A magyar kormányfő persze ebbe nem akar beleszólni, szerinte az egyiptomi nép dolga eldönteni, milyen utat jár.

„Mi nem ódzkodunk az olyan vezetőktől, akik katonaemberek” – mondta Orbán, aki a jelek szerint nagyon a kedvében akart járni az egyiptomi elnöknek, aki korábban a katonai hírszerzés feje volt. A kormányfő szerint ugyanis a magyarok emlékeznek azokra a súlyos történelmi pillanatokra, mikor „a magunkfajta civilek helyett kemény katonaemberek vegyék át az irányítást”. A miniszterelnök külön kiemelte, hogy Magyarország katonai együttműködésre törekszik Egyiptommal, ami technikai eszközök szállítását és tisztek képzését is jelenti.