Orbánt láthatja, de nem hallhatja az ünnepen

Fotó: MTI / Illyés Tibor

-

A kormányfő holnap jelen lesz a Szent István Rend kitüntetés átadóján, este pedig részt vesz az augusztus 20-i ünnepi szentmisén, illetve az azt követő körmeneten.


Bár Orbán Viktornak augusztus 20-án nem lesz nyilvános programja, beszédet sem fog tartani, várhatóan két nyilvános eseményen is részt vesz - közölte a VS.hu-val a Miniszterelnöki Sajtóiroda.

A kormányfő csütörtök délelőtt ott lesz a Magyar Szent István Rend kitüntetés átadóján. A kitüntetéseket a közjogi méltóságok jelenlétében a Sándor-palotában adják át. A díjazottakat Áder János köztársasági elnök köszönti.

A díjat 2011-ben Orbán előterjesztésére alapították meg, ez a legmagasabb állami kitüntetés. A köztársasági elnök 2013-tól minden évben augusztus 20-án adja át. A kitüntetés az ország érdekében tett érdemek, kimagasló életművek, nemzetközi téren elért eredmények elismerésére szolgál.

A díjat 2013-ben Egerszegi Krisztina többszörös olimpiai bajnok úszó és az euró atyjaként emlegetett Lámfalussy Sándor kapta meg. Tavaly Kertész Imre Nobel-díjas író és Rubik Ernő feltaláló, építész volt a díjazott.


Orbán gratulál Kertész Imrének


Jelen állás szerint a miniszterelnök tervezett programjai között szerepel, hogy részt vesz az augusztus 20-i ünnepi szentmisén, illetve az azt követő körmeneten. A szentmisét Erdő Péter bíboros a Szent István Bazilika előtti téren celebrálja. A körmenet a Szent István tér-Zrínyi utca–Október 6. utca–József Attila utca–Széchenyi tér–Zrínyi utca útvonalon halad.