Orbánt is Európa új kommunistái között emlegeti a Die Welt

-

A magyar miniszterelnök újból nem túl hízelgő társaságba került.


A konzervatív Welt pénteken egy Miért Európa jobboldali populistái az új kommunisták című cikket közölt, amelyben arról ír, hogy nem csak politikailag, hanem gazdaságilag is veszélyesek a populista pártok, és egy újabb válságba taszítják az európai gazdaságot. A cikkben egy képet is közöltek (ez látható fent), amely alá azt írták,


A jobboldali populista pártok vezetői Európában: Andrej Danko (Szlovákia), Frauke Petry (Németország) Marine Le Pen (Franciaország), Geert Wilders (Hollandia), Orbán Viktor (Magyarország)

A német lap cikke szerint az „új jobboldali pártok” antikapitalisták és antiglobalisták, ezek az értékek pedig korábban a szélsőbaloldali és szélsőjobboldali pártokra voltak jellemzőek. A populisták azonban a szélsőségesekkel szemben komoly eredményeket értek el az elmúlt években, gondoljunk csak a francia Front Nationalra, a brit Ukip-re, vagy a német AfD-re – írják.

Két országban ráadásul a populisták már kormányra is kerültek: Magyarországon és Lengyelországban, olvasható a cikkben.

Ezekben az országokban a Die Welt szerint már élesben megy a kapitalizmuskritika. Orbán például kormányra kerülésének évében bevezette a különadókat, amely főként a pénzügyi szolgáltatókat, az energetikai cégeket, a kereskedelmi láncokat és a médiacégeket sújtotta. A német lap megjegyzi azt is, hogy Orbán a bankszektor államosításba is belekezdett, és azt akarta, hogy a 70 százaléka magyar kézbe kerüljön. Erről végül részben lemondott az EU nyomására.

A Die Welt által hivatkozott közgazdászok szerint a populista jobboldal receptje azért vezethet gazdasági válsághoz, mert vezetőik arra törekszenek, hogy az európai gazdasági integrációból visszavegyenek, ez viszont veszélyezteti Európa – és így Németország – további fejlődését. Gazdaságpolitikailag eredetileg ezek a pártok nagyot fordultak, korábban a legtöbb ugyanis neoliberális politikát folytatott. Az utóbbi években változott ez meg, a franciáknál Marie Le Pennek például olyan jól sikerült, hogy a pártja szinte lenullázta a kommunistákat, és az egyik legerősebb munkáspárttá vált.

A jobboldali populisták gazdasági programja csak abból áll, hogy


a kisemberek védelmező erejeként lépjenek fel. (...) Azokra koncentrálnak, akik félnek attól, hogy valamit elveszítenek

A nemzetállamot a populisták pedig egy utolsó bástyaként írják le, ami megvédi az embereket a fenyegető veszélyek elől, mint a globalizáció vagy a menekültválság – írja a Die Welt.

A magyar miniszterelnök korábban az Economist címlapjára is hasonló társaságba került, Le Pen volt és a republikánus elnökjelöltségért hajtó Donald Trump mellé. Arról itt számoltunk be.