Orbánnak szólt be menekültügyben a szerb miniszterelnök

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Szerbia nem fog "picsogva pénzért kuncsorogni", és kerítést sem építenek, szögezte le Aleksandar Vučić.


A szerb miniszterelnök ma bejelentette, hogy 2-3000 fő befogadására alkalmas befogadó állomást építenek a menedékkérőknek. „Kötelességünk segíteni, jó házigazdáknak kell bizonyulnunk, és én büszke vagyok arra is, hogy nem megyünk picsogva pénzért kuncsorogni, noha mindez megterheli az állami büdzsét” - idézi Aleksandar Vučićot a Vajdasági Rádió és Televízió honlapja.

Azt is mondta, Magyarországgal ellentétben Szerbia nem fog falakat emelni és szögesdróttal elállni a menekültek útját, nem akarnak úgy tenni, mintha a menekültkérdés lenne a világ legsúlyosabb problémája. „Úgy vélem, Európának nem volna szabad szemet hunynia a szögesdrótok és határzárak fölött, márpedig ezt teszi, méghozzá szándékosan. Mi nem fogunk szemet hunyni, és segíteni fogunk, amennyit csak tudunk” - fogalmazott Vučić.

Az új belgrádi befogadóközpont létesítése fontos lépés Szerbia számára. Eddig az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint sem tudtak elégséges védelmet adni a menedékkérőknek, emiatt Szerbia nem számított biztonságos harmadik országnak sem – annak ellenére, hogy Magyarország annak tekinti a déli szomszédot. A menekültek ideiglenes befogadására a szerbek 3,2 millió eurót kapnak az Európai Uniótól.