Orbánnak nem sikerült megfúrnia Gyurcsányék üzletét

Fotó: MTI/MTVA / Bruzák Noémi

-

Az Index értesülése szerint ismét elnyert egy brüsszeli pályázatot az Altus Zrt.


Gyurcsány Ferenc cége ezúttal a lengyel fejlesztéspolitikát vizsgálhatja nagyjából 400 ezer euróért, vagyis 120 millió forintért, a cég már meg is kötötte a szerződést az Európai Bizottsággal – írja az Index. A mostani szerződést novemberben kötötte meg az Altus, és jövő októberig tart a munka, az előkészítő megbeszélés már meg is volt Brüsszellel – közölte Dobrev Klára, aki a cég vezérigazgatója és egyben Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök felesége.


Dobrev Klára arra a kérdésre, hogy a mostani megbízás után milyen reakcióra számít, azt mondta: az Altus más uniós projektekben is részt vesz (albán regionális reform, makedón közigazgatás, grúz területi fejlesztés), és szerinte „butaság lenne Orbán Viktortól mindenkihez odaküldeni valakit”.

Áprilisban a magyar kormány részéről egyenesen arra szólították fel az Európai Bizottságot, hogy gondolja újra, valóban az Altust bízza-e meg a fejlesztéspolitika magyarországi működésének ellenőrzésével. Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár szerint érthetetlen, hogy az Európai Bizottság egy politikailag függetlennek nem mondható politikus négyfős cégét bízta meg a feladattal ahelyett, hogy egy nagy nemzetközi könyvvizsgáló céget kért volna fel.

Októberben az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságában zárt ajtók mögött hallgatták meg az Altus-üggyel összefüggésben Walter Deffaát, az Európai Bizottság regionális politikai főigazgatóját. Deffaa a meghallgatásra érkezve kategorikusan elutasította, hogy nyilatkozzon az újságíróknak.

Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő, aki helyettes koordinátorként a Néppárt képviseletében bent volt a meghallgatáson, elmondta: eltér az Európai Bizottság és az EP jogértelmezése. Az EP a jelenleginél is szigorúbb összeférhetetlenségi szabályokat szeretne, míg a főigazgató arra az álláspontra helyezkedett, hogy ebben az ügyben nem merül fel a politikai összeférhetetlenség kérdése.